Wateroverlast bij het Drentse Dieverbrug. Boeren in Drenthe hebben plaatselijk wateroverlast vanwege de grote hoeveelheden neerslag die in stormtijd naar beneden kwam. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Stormschade in landbouw loopt verder op

Verzekeraars krijgen een steeds beter beeld van de schade door de stormen van de afgelopen dagen. Verzekeraar Univé heeft inmiddels zo’n 750 meldingen van boeren met schade binnen.

Sommige schades lopen op tot meer dan € 100.000, andere zijn kleiner. In totaal verwacht Univé een schadepost van € 2,5 miljoen, op basis van de kennis die ze dinsdag hebben, aldus een woordvoerder van de verzekeraar. Interpolis zet de teller van het aantal schademeldingen inmiddels op 1.600.

Wateroverlast in Drenthe

In Drenthe hebben boeren plaatselijk wateroverlast vanwege de grote hoeveelheden neerslag die in stormtijd naar beneden kwam. In twee dagen tijd is circa 55 millimeter gevallen. Dit komt overeen met ongeveer 110 miljard liter regenwater. Dit is ongeveer dezelfde hoeveelheid als normaal gesproken in de hele maand februari valt.

Het waterschap Hunze en Aa’s laat het peil nu langzaam zakken, maar verwacht dat op veel plekken in het werkgebied de grond nog wel een poosje ‘drassig’ zullen blijven. De hoogste waterstanden in het gebied van Hunze en Aa’s is dinsdagochtend rond 9.00 uur bereikt. Het schap spuit volop om het vele water af te voeren naar zee. De komende dagen zal bij eb met elke spuibeurt het waterpeil verder dalen.

Schade aan de bodem

Het waterschap vraagt boeren die een geul graven om het water van het land te laten lopen, om de schade aan de bodem zo snel mogelijk te herstellen of er een buis doorheen te leggen, om zo te voorkomen dat er grond in de sloten terechtkomt. Mocht de gegraven geul uitgespoeld zijn, vraagt het waterschap om de uitgespoelde grond uit de sloot te halen.

Reacties

Beheer
WP Admin