Premium
Foto: Herbert Wiggerman AlgemeenColumn

‘Steun voor varkenshouderij lastig verhaal’

Reacties

  1. Door de grote van het productievolume en de ruimte waarop dat plaatsvindt, wegen in Nederland de schaalnadelen zwaarder dan de schaalvoordelen. Daarbij wordt het instandhouden van het productievolume door de markt afgestraft.

  2. Boeren met de laagste kostprijs winnen. Vroeger nederland maar nu niet meer. Die hogere kostprijs komt vooral door het milieubeleid en de mestafzetkosten. Als de helft van de varkens verdwijnt,dan gaat de kostprijs voor de blijvers omlaag. Maar dan gaat de kostprijs van de akkerbouwers omhoog. Zit daar weer het probleem.

  3. Het grootste probleem is het wegvallen van afzetmarkten. Steeds meer afzetlanden worden zelfvoorzienend en exporterend. Landen als Spanje die al in korte tijd van een zelfvoorzieningsgraad van 60 naar 180% zijn gegaan en waar de varkenssector nog eens 4 miljard wil investeren in groei van de sector, hebben geen vlees of biggen meer van Nederland nodig. Er vinden door investeringen in productiecapaciteit in de nieuwe varkenslanden gedaan door de (Nederlandse) agribusiness, productie verplaatsingen plaats. Dit kun je met geld van de overheid of door dit verschijnsel te schuiven onder corona perikelen niet oplossen.

    En geef deze nieuwe varkenslanden eens ongelijk, zo is in Nederland de sector ook ‘groot’ geworden, met geld en steun van overheid en agribusiness zijn investeringen in productiegroei gestimuleerd, zelfs zo dat minister Braks in zijn tijd commentaar kreeg van zijn collega’s uit omringende landen, over wat dat Nederlandse varkensvlees bij hun in de supermarkt moest, hun eigen boeren werden van de markt gedrukt.

    Nederland zal in de toekomst toch vooral voor eigen consumptie gaan produceren dat is de nieuwe varkenscyclus.

    De mee-verdieners in de agrarische sector zullen altijd zoveel mogelijk volume willen behouden, zij weten dat de faalkosten van een te hoog productie volume toch weer bij de boeren terecht komen. En de winst komt bij de mee-verdieners terecht

  4. Als er te veel zijn hebben we er minimaal een jaar teveel. Als er te weinig zijn hebben we er ook minimaal een jaar te weinig. Varkensvlees heeft een lange doorlooptijd.

Beheer
WP Admin