Foto: Fotopersburo Dijkstra AlgemeenNieuws

Steeds minder agrobedrijven failliet

Steeds minder agrarische bedrijven gaan failliet. In 2015 viel het doek voor 74 boerderijen en ondernemingen eromheen. Een jaar eerder gingen 94 bedrijven bankroet en in 2013 vielen 153 bedrijven om.

In twee jaar tijd is het aantal agrarische faillissementen dus ruim gehalveerd. “Dat komt overeen met de rest van het bedrijfsleven. Het economisch herstel gaat niet voorbij aan de landbouw”, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. Volgens CBS-woordvoerder Cor Pierik is het aantal faillissementen in de landbouw maar een topje van de ijsberg. “Het aantal bedrijven met financiële problemen is veel groter”, volgens Pierik, “Maar dat leidt lang niet altijd tot een faillissement.”

Loonbedrijven en glastuinbouw floreren

Toch gaat het niet met elke tak van de landbouw even goed. In de tuinbouw is het aantal faillissementen gedaald van 93 in 2013 naar 43 in 2015. Vooral mensen die groenten in kassen verbouwen, boeren goed. Zij hebben in 2015 een topjaar gehad door slecht weer in Zuid-Europa. Nederland heeft daardoor meer groenten geëxporteerd naar landen als Spanje en Italië. Een andere sector waar het goed gaat, is de dienstverlening in de land- en tuinbouw, zoals loonbedrijven.

Tegenwind voor bloementelers en melkveehouderij

Bloementelers hebben het juist moeilijk. Dat komt waarschijnlijk mede door de Russische sancties. Ook de veehouderij heeft de wind tegen. Het aantal faillissementen daar lag vorig jaar twee keer zo hoog als in 2014. Er vallen vooral steeds meer melkveehouders om. Het melkquotum is afgeschaft en boeren hebben daarom veel meer koeien genomen, maar het gevolg is dat de melkprijs is gekelderd.

Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) vindt het goed nieuws dat het aantal faillissementen is gehalveerd sinds het hoogtepunt in 2013: “Het bewijst dat deze sector na de moeilijke crisisjaren de weg omhoog weer heeft gevonden.¨

Beheer
WP Admin