AlgemeenAchtergrond

‘StarMeal sluit aan bij trend van genieten’

Vorig jaar stapte Greenery-directeur Jelte van Kammen op. Na een periode van rust en bezinning, stort hij zich op een winkelformule waar de tuinbouw nog veel van kan profiteren. ”Het wordt een experimentele outlet voor groenten.”

Wat ga je precies doen?
“Samen met Martin van der Zande en Leon Bol, eveneens voorheen werkzaam bij The Greenery, hebben we onlangs de winkelformule van Starmeal gekocht met de bedoeling binnen anderhalf jaar drie winkels te openen in Nederland. Starmeal is een concept en ontwikkeld in België. Het is in de basis een fabriek waar warme en koude maaltijdsalades worden gemaakt. Zij verkopen die aan diverse retailers zoals Delhaize, Jumbo en Plus. Het sluit aan bij de trend van duurzaam, gemak en genieten. Het doel is een winkelketen te laten ontstaan van uiteindelijk twintig tot dertig winkels in Nederland. ”

In welk stadium zijn jullie met het opzetten van de winkels?
“We zijn op zoek naar geschikte panden. Het ziet er naar uit dat we binnen afzienbare tijd een eerste winkel kunnen openen.”

Hebben tuinders iets aan Starmeal?
”De winkel in Antwerpen is opgezet om de producten die Starmeal maakt te kunnen testen en om direct in contact te komen met de consument. Dat is wat ons ook heel erg aanspreekt. Als de formule eenmaal staat, dan kan ik me voorstellen dat we het assortiment gemakkelijk kunnen uitbreiden met bijvoorbeeld snackgroenten. De Tommies van Greenco passen perfect binnen het concept. Dat geldt ook voor de bessen van Van Garderen of de tomatensoep van Prominent. Het leuke is dat de winkel een proeftuin kan worden van nieuwe innovatieve groente en fruit. We hebben direct contact met de klant en kunnen veel informatie krijgen over wat men graag eet en wat niet. Zo kunnen nieuwe producten en concepten worden getest. Dat kan veel nuttige informatie opleveren voor een tuinder die op zoek is naar een manier om toegevoegde waarde mee te geven aan zijn product.”

Willen jullie ook telers aan je gaan binden?
”Op dit moment nog niet. Maar op termijn wel, mits we het kunnen inpassen in de logistieke stromen van Starmeal. Logistiek is namelijk één van de grootste struikelblokken om een winkel te gaan starten. Om de winkels goed te kunnen beleveren, zijn we afhankelijk van de vrachtwagens van Starmeal. Ik kan me ook voorstellen dat we in zee gaan met zaadbedrijven om samen met hun rassen te selecteren die voldoen aan de eisen van Starmeal. Ik denk dan naast snackgroenten, maar ook een speciaal tomaatje voor de salades of om te persen en te verwerken tot groentesap.”

Beheer
WP Admin