Foto: Michel Velderman AlgemeenNieuws

Stapeling middelen aan banden gelegd

Het gestapeld gebruik van verschillende gewasbeschermingsmiddelen met dezelfde werkzame stof op hetzelfde perceel wordt aan banden gelegd.

Dat heeft het College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (Ctgb) besloten. Het besluit van het Ctgb heeft betrekking op gewasbeschermingsmiddelen met de werkzame stoffen abamectine, deltamethrin, esfenvaleraat of chlorantraniliprole.

Optreden van ongewenste milieu-effecten

Onder de bestaande regels was het mogelijk om verschillende middelen met dezelfde werkzame stof aan te wenden, waardoor er meer werkzame stof werd toegepast dan waarmee rekening werd gehouden in de gebruiksvoorschriften. Het Ctgb zegt dat onderzoek van Wageningen Universiteit laat zien dat er ongewenste milieu-effecten kunnen optreden door gestapeld gebruik, met name voor oppervlaktewater en de dieren die daarin leven.

Landbouwminister Carola Schouten heeft eerder al aangegeven dat de regels worden aangepast. Zij wil dat in Europees verband regels worden opgesteld om gestapeld gebruik te voorkomen. De maatregel heeft geen effect op het beschikbare middelenpakket.


Nieuwsbrief gewasbescherming

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen gewasbescherming.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

Beheer
WP Admin