Rick Tange (21) woont in ’s-Heer Arendskerke (Zld.) en is vierdejaars student aan de has. Hij liep stage bij akkerbouwbedrijf Sturm. - Foto's: Peter Roek BoerenlevenAchtergrond

Stagiair: ‘Mochten zelfs meetrainen bij plaatselijke voetbalclub’

Akkerbouwbedrijf Sturm is al acht jaar een erkend stagebedrijf. De stagiairs komen uit alle windstreken. De Zeeuwse student Rick Tange liet een goede indruk achter.

Op stage gaan is een onderdeel van een opleiding. Leerlingen leren de praktijk kennen en stagebieders doen nieuwe ideeën op. In een reeks artikelen komen stagelopers en stagebieders aan het woord. Lees alle artikelen over stage.

Stageplek

Stagebieder Gijs Sturm: ‘Fouten maken hoort erbij, wij gaan zelf ook weleens de mist in’

“Sinds acht jaar zijn we een erkend stagebedrijf. We willen jongeren de kans geven om hier wat te leren. Mijn broer Max en ik hebben zelf ook stages afgewerkt op andere bedrijven. Zelf ben ik vier jaar geleden in Hongarije geweest. Ik liep er stage bij een Nederlandse akkerbouwer. Dat was een leuke en leerzame periode. We vinden het mooi dat we zelf ook een stageplek aan kunnen bieden.

Lees verder onder de foto‘s.

Akkerbouwbedrijf Sturm in Ens (Fl.) bewerkt 165 hectare. Het bedrijf wordt gerund door Koos (60) en Jozefien (54) en hun zoons Max (24) en Gijs (22) Sturm (foto). - Foto's: Koos Groenewold
Akkerbouwbedrijf Sturm in Ens (Fl.) bewerkt 165 hectare. Het bedrijf wordt gerund door Koos (60) en Jozefien (54) en hun zoons Max (24) en Gijs (22) Sturm (foto). - Foto's: Koos Groenewold

Voordat ze bij ons aan de slag gaan, komen stagiairs vaak even langs om kennis te maken. We geven dan ook altijd een rondleiding op ons bedrijf. Je merkt dan al snel of ze interesse tonen en geschikt zijn voor het werk.

De werkzaamheden op ons bedrijf zijn seizoensgebonden. Afhankelijk van hun kennis en ervaring mogen stagiairs hier in principe alles wel doen. Daarbij kan je denken aan bieten rooien, uien laden of woelen.

Stagiairs lopen bij ons ook mee met de teeltadviseur. Afhankelijk van hun opdrachten en leerdoelen helpen we ze waar nodig. Zelf ben je natuurlijk ook nooit uitgeleerd. Soms heb je met stagiairs leuke discussies over andere teelten en verschillende manieren van grondbewerking. Het is leuk en leerzaam om ervaringen uit te wisselen en werkwijzen te vergelijken.

Gijs Sturm:
Gijs Sturm: "Voordat stagiaires bij ons aan de slag gaan, komen ze vaak even langs om kennis te maken. We geven dan ook altijd even een rondleiding op ons bedrijf."

Natuurlijk is het fijn om thuis wat extra hulp te hebben. Maar stagiairs kosten natuurlijk ook wel tijd en ze maken ook fouten. Dat is niet erg, het hoort er bij. Daar moet je als stagiair ook niet bang voor zijn. Fouten maken is menselijk, wij gaan zelf ook weleens de mist in.

Rick was een leergierige stagiair

We hebben stagiairs uit alle windstreken gehad. Rick en zijn maat Erik kwamen uit Zeeland. We hebben eigenlijk maar huisvesting voor één stagiair. Zij namen daarom hun eigen caravan mee. Rick is een sociale jongen. Hij was een leergierige stagiair die toen nog niet heel veel ervaring had. Daardoor was hij aanvankelijk ook wat onzeker. Hij heeft bij ons veel ervaring opgedaan en is een stuk zekerder geworden. Hij heeft hier ook nog op de combine gezeten.

Wij gaan de komende jaren zeker door met het aanbieden van een stageplek. We vinden het leuk om studenten wat bij te brengen. Daar krijgen we zelf ook energie van.”


Stagiair

‘We mochten zelfs meetrainen bij de plaatselijke voetbalclub’

Rick Tange: “Samen met m’n kameraad Erik Rouw heb ik drie jaar geleden een mooie tijd beleefd op het akkerbouwbedrijf van familie Sturm.

Erik en ik zaten destijds in het eerste jaar van de has. Voor onze meewerkstage zochten we een stageadres op minimaal 100 kilometer van onze woonplaats. Via de neef van m’n oom Jan Goense kwamen we uit bij familie Sturm in de Noordoostpolder. Speciaal voor onze stage hebben we toen een caravan gekocht, die we op het erf van Sturm neerzetten.

Rick Tange (21) woont in ’s-Heer Arendskerke (Zld.) en is vierdejaars student aan de has. Hij wil na zijn studie een baan zoeken in de landbouw én zijn oom Jan Goense blijven helpen. Die heeft naast een fulltime baan een akkerbouwbedrijf van 40 hectare. “Zijn bedrijf wil ik voortzetten, met mijn broer.”
Rick Tange (21) woont in ’s-Heer Arendskerke (Zld.) en is vierdejaars student aan de has. Hij wil na zijn studie een baan zoeken in de landbouw én zijn oom Jan Goense blijven helpen. Die heeft naast een fulltime baan een akkerbouwbedrijf van 40 hectare. “Zijn bedrijf wil ik voortzetten, met mijn broer.”

Met Bloembollenkwekerij Koomen hadden we nog een tweede stageadres geregeld. Erik en ik wisselden elkaar wekelijks af. Zo konden we gedurende acht weken lang op beide bedrijven zoveel mogelijk uiteenlopende werkzaamheden verrichten.

Onze stage begon net na de voorjaarsdrukte. We hebben nog een deel van de wortelen gezaaid, geschoffeld en zijn aan het beregenen geweest. Het was een toffe stage, bij leuke mensen. Erik en ik hebben veel geleerd, bijvoorbeeld over precisielandbouw. Familie Sturm neemt deel aan de Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL). Ik had toen nog helemaal geen ervaring met het werken met gps.

In de praktijk leer je toch meer dan op school

Erik en ik liepen iedere week met de teeltadviseur mee. Die gaf uitleg over verschillende soorten onkruiden en gewasbeschermingsmiddelen. Dat was erg leerzaam. In de praktijk leer je toch meer dan op school.

Ik vond het werk op het land het leukst om te doen. Zo nu dan moesten we ook trekkers en machines schoonspuiten. Dat is minder uitdagend, maar hoort er natuurlijk ook gewoon bij. We kwamen niet aan de spuitmachine, maar verder mochten we meehelpen met alle voorkomende werkzaamheden.

Rick tankt een trekker vol op het bedirjf van zijn oom. Tijdens zijn stage in Ens maakte hij kennis met gps en precisielandbouw.
Rick tankt een trekker vol op het bedirjf van zijn oom. Tijdens zijn stage in Ens maakte hij kennis met gps en precisielandbouw.

Erik en ik konden goed opschieten met Gijs en Max, de beide bedrijfsopvolgers. Gijs nam ons mee naar de plaatselijke voetbalclub, waar we mee mochten trainen. Zo nu en dan gingen we ook samen op stap. Ik kan me de Ensyfair nog goed herinneren.

Zo nu en dan heb ik via socialemedia nog contact met Gijs en Max. Samen met m’n vader en m’n broer ben ik vorig jaar nog eens bij Sturm langs geweest. Het was leuk om aan hen te laten zien waar ik destijds zo’n leuke tijd heb gehad.

Op de laatste stagedag hebben Erik en ik onze caravan verkocht. Daar maakten we ook nog een paar honderd euro winst op.”

Beheer
WP Admin