Premium
De mogelijkheden die Nederland heeft om koolstof vast te leggen moeten niet worden overschat, zegt landbouwminister Staghouwer. Foto: Jan Willem van Vliet AlgemeenNieuws

Staghouwer: koolstofopslag niet overschatten

Reacties

  1. Landbouwgewassen leggen jaarlijks CO2 vast tijdens de groeiperiode, maar stoten die bij/kort na oogst weer uit. Bomen en bossen leggen CO2 ook vast tijdens de groeiperiode, jaar in jaar uit, en houden die CO2 ook na de oogst, in de vorm van houten bouwmaterialen bijvoorbeeld, nog decennia vast. Dat verschil hoeft niemand deze minister aan te tonen…..

    1. Klopt Marie-Ellen, de teelt van non-food vezelgewassen (vlas, hennep, lisdodde) kan wel bijdragen aan het vastleggen van langcyclisch CO2. Deze gewassen kunnen roteren in bouwplannen en zijn duurzaam (behoren tot de oudste geteelde gewassen), vragen weinig water, meststoffen en inzet van gewasbeschermingsmiddelen. De biobased economie heeft vele kansen, zeker bij een hogere olieprijs.

  2. Ik zie regelmatig berichten dat landbouw gewassen meer CO2 opnemen per hectare dan dat bossen doen. Misschien kan iemand dat met cijfers aantonen richting deze minister?
    Ik hoop overigens dat we met deze minister weer eens een minister ‘van’ Landbouw hebben ipv ‘tegen’ Landbouw.

Beheer
WP Admin