Bemesten van bouwland in Limburg. Boeren zullen moeten wachten tot september voor duidelijkheid over derogatie. - Foto: Mark Pasveer AlgemeenNieuws

Staghouwer heeft geen plan B bij exit derogatie

Landbouwminister Henk Staghouwer wil niet vooruitlopen op wat er gebeurt als Nederland geen derogatie krijgt. Kamerleden vroegen om een plan B voor dat scenario, maar vangen bot.

Begin september verwacht de landbouwminister een ‘conceptderogatiebeschikking’. Daaruit moet blijken onder welke voorwaarden de Europese Commissie bereid is een nieuwe derogatiebeschikking aan Nederland te verlenen. Het Nitraatcomité, waar uiteindelijk de beslissing moet vallen, behandelt deze op 15 september.

Lees ook: Derogatie of niet: bemesting gaat door

Tot die tijd loopt Staghouwer niet vooruit op gevolgen voor het mestbeleid. Het CDA vroeg na de laatste brief over derogatie naar een alternatief scenario voor het geval er geen volledige derogatie komt voor Nederland. Staghouwer antwoordt dat hij daar pas iets over kan zeggen, als die conceptbeschikking er is.

Krijgen boeren die hun derogatie verliezen een vergelijkbaar ‘woest aantrekkelijk aanbod’ als boeren die op basis van te veel ammoniakemissie de lucht vervuilen?

Verslechtering waterkwaliteit

Ook PvdA en GroenLinks wilde weten of de minister bezig is met een plan B, “om te voorkomen dat als gevolg van verlies van derogatie meer kunstmest wordt gebruikt waardoor de waterkwaliteit verder verslechtert of het economisch perspectief van boeren daalt. Krijgen boeren die hun derogatie verliezen een vergelijkbaar ‘woest aantrekkelijk aanbod’ als boeren die op basis van te veel ammoniakemissie de lucht vervuilen?” Ook hier komt geen concreet antwoord op en verwijst de minister naar de vallende beslissing volgende maand.

Boeren zullen dus nog steeds moeten wachten tot september. De afgelopen tijd verliepen de onderhandelingen met de Europese Commissie moeizaam.

Reacties

 1. Aan de zijlijn staan steeds de beste experts, wat heeft Staghouwer de EEG commissie nu te bieden helemaal niks, onze waterkwaliteit is al jaren volstrekt onvoldoende en is er de laatste jaren echt niet beter op geworden wij Nederland beloven al jaren beterschap maar er gebeurd gewoon niks.
  Dus gunnen ze daar in Brussel Nederland niks meer zo simpel is het misschien is Staghouwer wel zo slim dat hij dat zelf inziet. Het gevolg is dat Nederland de komende jaren veel minder dierlijke mest mag gebruiken en dus meer snijmais gaat verbouwen daardoor nog minder dierlijke mest mag gebruiken.
  Hierdoor wordt er op termijn minder stikstof uitgestoten, dit kon plan B wel eens zijn.

  1. aan de zijlijn staan steeds de beste experts, volgens u is de waterkwaliteit onvoldoende, en er gebeurd gewoon niks. overheid , ruim 3/4 van de ganzenpopulatie eens op. die blijft maar groeien. (10 ganzen poepen een m3 stront per jaar, en verblijven de meeste tijd op water) … door nog minder dierlijke mest te gebruiken, komt er meer kunstmest op het land. de mest word gewoon verdeeld over nederland . ( wat veel meer brandstofverbruik geeft ,daardoor meer stikstof en co2 uitstoot. zelfs twee weken geleden hebben de lidstaten afgesproken om de brandstof verbruik te reduceren. ) slaap verder eeg.

  2. Goed ingeschat en dan is stikstof de beperkende factor kunnen de fosfaatrechten ook over boord .
   derogatie was toch al het argument om de fosfaatrechten in te voeren als tijdelijke maatregel.
   Kunnen ze die blunder in elk geval recht zetten .

 2. Tis onvoorstelbaar dat je half sept pas hoort hoeveel.mest erop je land mag…nooit gedacht dat na Schouten nog incompetenter figuur te vinden zou zijn…vind t eigenlijk zielige man waar ik meedelijden mee heb…kan ook niet kwaad op m worden want hij doet geen vlieg kwaad…het lijkt net alsof hij op de wc zit als ik m zie zitten..

 3. Ieder jaar studeren honderden ingenieurs af in Wageningen ,maar als er een minister gevonden moet worden vist men in de vijver van jan doedels . Treurig

 4. wat een flapdrol die staghouwer totaal ongeschikt. Ik heb nooit begrepen wat ze met deze waardeloze onkundige vent op landbouw moet. Tijd dat dat CU opgedoekt wordt

  1. Hij zou z’n lot er aan kunnen verbinden, zeggen ik ga 100% voor de ggb derogatie/kringloop bedrijven, zeker nu met dure kunstmest/energie, dat zou tenminste een goede indruk geven ook in Brussel.

  2. Als het niet komt? In dat geval hoop ik dat hij het niet heeft, dan hebben wij het wel. (planb is meer maïs meer Rotterdam.

Beheer
WP Admin