Arend Leen Hoekstra (links) heeft in Lelystad een biologisch akkerbouwbedrijf met industriebloemkool, aardappels, uien, spinazie op 58 ha. Boerenzoon Paul Groot (r.), eveneens uit Lelystad, loopt er stage tot september volgend jaar. - Foto's: Koos Groenewold BoerenlevenAchtergrond

‘Stagelopers hoeven niet alles te kunnen’

Een stagiair hoeft voor Arend Leen Hoekstra niet van boerenkomaf te zijn. Ook ervaring is geen must. ‘Het blijven stagelopers die van alles iets mee moeten pikken.’

Op stage gaan is een onderdeel van een opleiding. Leerlingen leren de praktijk kennen en stagebieders doen nieuwe ideeën op. In een reeks artikelen komen stagelopers en stagebieders aan het woord. Lees alle artikelen over stage.

Stageplek

‘Stagelopers, als ze maar willen en zelf dingen oppakken’

“Ik kende Paul al, maar nadat hij telefonisch contact op nam met de vraag of hij hier stage kon lopen, heb ik hem wel even laten langskomen om te horen wat hij ervan verwacht. Zelf ben ik 56 jaar oud, ik vind het leuk om jongeren op het erf te hebben. Ik hoor graag hun visie, ook als die niet overeenkomt met die van mij. Ik heb absoluut wat aan de stagiaires, het klikte met allemaal.

Ik ben geen schoolmeester

Arend Leen Hoekstra (56) heeft in Lelystad (Fl.) een biologisch akkerbouwbedrijf met industriebloemkool, aardappels, uien, spinazie op 58 hectare. Hij is getrouwd met Rianne en heeft een dochter van 23 en een zoon van 21. Paul Groot (19) uit Lelystad komt van een biologisch bedrijf met akkerbouw, melkvee en een zorgtak. Hij volgt de opleiding Plant business niveau 4 bij Aeres in Emmeloord. Tot september 2022 loopt hij stage bij akkerbouwbedrijf Hoekstra.
Arend Leen Hoekstra (56) heeft in Lelystad (Fl.) een biologisch akkerbouwbedrijf met industriebloemkool, aardappels, uien, spinazie op 58 hectare. Hij is getrouwd met Rianne en heeft een dochter van 23 en een zoon van 21. Paul Groot (19) uit Lelystad komt van een biologisch bedrijf met akkerbouw, melkvee en een zorgtak. Hij volgt de opleiding Plant business niveau 4 bij Aeres in Emmeloord. Tot september 2022 loopt hij stage bij akkerbouwbedrijf Hoekstra.

Je leert een vak nog het beste in de praktijk, zeker dit vak. De rustige periode is aangebroken, we zijn aan het sorteren en richten ons op het onderhoud. Het mooist vind ik het als stagiaires hier het jaar rond zijn. Paul komt van de boerderij, dus hij heeft wel kijk op de seizoenen, maar voor iemand uit het dorp is dat ook mooi om mee te maken. Stagelopers hoeven niet alles te kunnen, als ze maar willen en zelf dingen oppakken. Ik stimuleer ze wel maar ben geen schoolmeester.

Als Paul er is, is het een gezellige dag

Het hangt van de stagiair af wat ze gaan doen. Ik kijk even de kat uit de boom om te zien wat ze al kunnen. De een heeft meer ervaring dan de ander, maar ervaring hoeft voor mij niet. Het is en blijft een stageloper die van alles iets mee moet pikken, de mooie dingen en de minder mooie klusjes. Ik laat ze wel veel doen. Paul kende al veel, hem hoefde ik niet zo te begeleiden. Vandaag heeft hij een relaxte dag, hij brengt met de trekker iets weg. Paul is vrolijk, als hij er bij is, is het een gezellige dag. We zijn nog niet halverwege de stage, maar ik zie hem al groeien.

Ik zet er wel eens druk op dat stagiaires met hun verslag en opdrachten aan de slag gaan. De ene stagiaire is daar fanatieker mee dan de andere. Straks hebben we daar tijd voor, tijdens de koffie kan Paul met zijn opdrachten aan de slag. Ik ben benieuwd hoe hij het gaat oppakken als we de cijfers in duiken. Tot nu toe vind ik hem vooral een man van de praktijk.

Zelf heb ik vroeger ook stage gelopen, in Nederland, maar ook in Engeland en Amerika. Het was daar mooi maar ik zag ook dat het in Nederland allemaal goed geregeld is al is het daar inmiddels misschien wel anders. Ik probeer stagiaires mee te geven dat als ze er de kans voor hebben, ze zeker naar het buitenland moeten gaan voor een stage én een zomervakantie.’

Akkerbouwer Hoekstra vindt het leuk om jongeren op het erf te hebben. Hij hoort graag hun visie, ook als die niet overeenkomt met die van hemzelf.
Akkerbouwer Hoekstra vindt het leuk om jongeren op het erf te hebben. Hij hoort graag hun visie, ook als die niet overeenkomt met die van hemzelf.

Stagiair

‘Arend Leen is een chille vent, hij is lekker rustig en dat vind ik fijn’

‘In het eerste leerjaar van mijn opleiding koos ik voor een akkerbouwstage bij een regulier bedrijf. Het beviel heel goed, ik werk er in de zomer nog steeds. De tweede stage, bij een biologisch bedrijf, beviel ook heel goed. Thuis hebben we een familiebedrijf met een zorgtak, vleesvee, biologische akkerbouw en biologische melkveehouderij. Dat biologische staat me aan. Het is een bepaalde visie op het zo gezond mogelijk telen van je gewassen. Onkruid is een onderwerp wat erbij komt kijken. Tijdens mijn stages heb ik veel geschoffeld en bloemkool gesneden. Nu loop ik stage bij het biologische bedrijf van Arend Leen. Het is slechts vijf kilometer van huis, lekker dichtbij. Ik ben er op de dinsdag.

Ik koos voor dit bedrijf omdat ik geïnteresseerd ben in de biologische teelt, ik wil graag meer kennis vergaren op plantkundig gebied en over de bedrijfsvoering.

Ik mag mijn eigen gang gaan

Thuis verbouwen we ook pootgoed, net als hij, maar Arend heeft ook nog zaaiuien voor de veredeling van het zaad. Toen ik er begon, was het al het einde van het seizoen. Ik heb daarom ook veel meegelopen met het biologisch dynamische akkerbouwbedrijf aan de overkant van de weg. Ik hielp er met uien rooien, wortels en bloemkool oogsten.

Paul over zijn stageboer: "Arend Leen laat mij alles doen, ik mag mijn eigen gang gaan. Als hij ziet dat ik aanwijzingen nodig heb, dan geeft hij die."
Paul over zijn stageboer: “Arend Leen laat mij alles doen, ik mag mijn eigen gang gaan. Als hij ziet dat ik aanwijzingen nodig heb, dan geeft hij die.”

De komende tijd sorteren we pootgoed, de wortels zijn al afgeleverd. Onderhoud aan machines vind ik minder leuk, ik ben niet van het sleutelen. Arend Leen laat mij alles doen, ik mag mijn eigen gang gaan. Als hij ziet dat ik aanwijzingen nodig heb, dan geeft hij die. Ik kan alles vragen en mag al het trekkerwerk doen.

De werksfeer is leuk

Arend Leen is open en vriendelijk en wil je van alles leren. Hij staat er voor je. Het is een chille vent, hij is lekker rustig en dat vind ik fijn. De werksfeer is leuk. Arend Leen heeft er verstand van en neemt de tijd om je alles uit te leggen.

Het belangrijkste dat ik geleerd heb, is hoe een bedrijf in elkaar zit. Je leert tijdens de stage een ondernemer kennen en ziet hoe hij zijn bedrijf runt. Dat vind ik interessant. In de toekomst zou ik graag ook de bloemkool in gaan, dat is een lastige markt om in te komen. Ik vind het een mooi gewas.

Voor school moet ik een bedrijfsovernameplan schrijven. Dat is de examenopdracht voor mijn laatste jaar. Daar ga ik samen met Arend Leen voor zitten.’

Beheer
WP Admin