Foto: Misset BoerenlevenColumn

‘Spijt van de verkoop’

Na de verkoop van het bedrijf volgt vaak een proces van rouw en vragen: hoe moet het verder?

Al ruim 60 jaar woont, werkt en leeft hij op deze plek. Hij is er geboren en getogen. Hij heeft er zijn broers zien opgroeien en uitvliegen. Hij bleef. Hij heeft zijn ouders vanuit deze plek naar hun laatste rustplaats gebracht. Hij bleef. Meer dan 60 keer heeft hij de seizoenen zien komen en weer gaan. Hij bleef. Hier blijven, op deze plek, is voor hem net zo vanzelfsprekend als ademhalen. Het bedrijf is zijn levenswerk, zijn hobby en zijn passie.

In een snel genomen beslissing verkocht hij zijn bedrijf

Nooit kwam er een levenspartner bij. En nu hij ouder wordt kruipt de eenzaamheid langzaam maar onverbiddelijk zijn leven binnen. Hij vindt het lastig. Niemand om mee te praten, niemand om tegen aan te liggen, niemand om mee te overleggen, niemand om plannen mee te maken.

In een snel genomen beslissing verkocht hij zijn bedrijf. De familie en vrienden vonden dat hij het juiste deed maar achteraf heeft hij spijt. Niet voldoende nagedacht over de gevolgen. Afscheid nemen van deze geliefde plek, zijn geliefde vee, de grond waar hij zo mee verbonden is… Hoe dan? Wat ga ik straks doen? Waar ga ik wonen? Hoe blijft het leven leuk en zinvol?

Je bedrijf beëindigen of verkopen aan het eind van je werkzame leven is niet zomaar een even dingetje. Natuurlijk gaat het de een makkelijker af dan de ander en zal het voor velen wellicht een opluchting zijn om bedrijfsmatig geen verantwoording meer te hoeven dragen. Geen zinloze regels meer, of andere beknellende verplichtingen…

Afscheid nemen van iets wat zo dierbaar is kost je wat

Stoppen en verkopen van je onderneming is één van de keuzes waar je als agrarisch ondernemer mee te maken kunt krijgen. Naast het feit dat er op zakelijk gebied het nodige geregeld moet worden, wordt er niet zo veel en niet zo makkelijk gesproken over de emotionele kant van deze beslissing. Veel ondernemers vinden het kennelijk lastig om hun gevoelens te (h)erkennen en te benoemen.

Dat is waar we samen eerst bij stilstaan. Zijn gevoelens en vooral: wat hij ermee kan. Afscheid nemen van iets wat zo dierbaar is kost je wat. Het is rouw, verliesverwerking. En dat heeft aandacht en tijd nodig. Het wordt echter geen ‘pitty-party’. Want er is ook een toekomst, zelfs na de kippen, de koeien, de varkens, de gewassen enzovoort. En daar moet ook aan gewerkt worden want, wat is je perspectief en waar kun je naar uitzien?

Het einde van je bedrijf is, hoe lastig soms ook, niet het einde van het leven

We zullen helaas(!) steeds vaker geconfronteerd worden met stoppende boerenbedrijven. Dat heeft voor de een grotere gevolgen dan voor de ander. Hoe je ermee omgaat is voor een groot deel afhankelijk van hoe je zelf in het leven staat en hoe bijvoorbeeld je sociale omgeving eruitziet. Gelukkig kun je daar zelf veel aan doen. Het einde van je bedrijf is, hoe lastig soms ook, niet het einde van het leven.

Er ligt achter het verlies of de opluchting die je ervaart weer een leven wat de moeite waard kan zijn.

Reacties

Beheer
WP Admin