Foto: Herbert Wiggerman AlgemeenNieuws

Specialist: stikstofmeting RIVM gedateerd, satelliet nauwkeuriger

De stikstofmetingen van het RIVM kunnen veel nauwkeuriger. Volgens de start-up Caeli, die satellietdata analyseert, is het meetsysteem flink verouderd en kunnen openbare gegevens van satellieten veel beter worden gebruikt om de uitstoot van zogeheten piekbelasters vast te stellen.

Daar is het RIVM voor de tweede keer mee in de fout gegaan, zo maakte stikstofminister Christianne van der Wal deze week bekend.

Zeventig meetpunten

Volgens Caeli gebruikt het RIVM ongeveer zeventig meetpunten in heel Nederland die tot 10 meter om zich heen de hoeveelheid stikstof meten. “Op basis van deze beperkte gegevens wordt de invloed van stikstof op het complete oppervlak van Nederland in kaart gebracht.”

Bruikbare inzichten

Met behulp van een onder meer door weerdienst KNMI en onderzoeksinstituut TNO ontwikkeld satellietmeetsysteem kan voor elke hectare worden gekeken wat de hoeveelheid stikstofdioxide en ammoniak daar is. “Deze metingen brengen de volledige Nederlandse atmosfeer in kaart, terwijl ‘ouderwetse’ meetstations alleen een relatief klein omliggend gebiedje meten”, aldus Caeli, dat naar eigen zeggen satellietgegevens omzet naar bruikbare inzichten.

Lees meer over het stikstofbeleid

Reacties

  1. De sateliet die 980 km van de aarde staat… Meet alle stikstof tussen de grond en de sateliet in… Maar wat in de lucht zit komt nog niet op de grond…. Zo cijfert de overheid ook 94% van de emissies van het vliegverkeer weg… Een piekbelasters ben je pas als je verantwoordelijk bent voor een bepaalde depositie op een bepaald natuurgebied bent. En dat kan zo’n satelliet niet meten… Maar ja, het rivm is ook het instituut met resultaten op bestelling…alleen schort het wat vaak aan de bijhorende onderbouwing….

  2. dus als van der wal een scheet laat is dat te meten
    pas op er lopen er 18 miljoen van rond
    dat is meer dan heel de veehouderij
    hoe lossen we dat op
    bij de water zuivering????????????????

Beheer
WP Admin