AlgemeenAchtergrond

Spaanse tuinders willen onmiddellijke opschorting akkoord EU-Marokko

De Spaanse landbouworganisatie Coag heeft in het Europees parlement een formeel verzoek ingediend tot onmiddellijke opschorting van het agrarische akkoord met Marokko.

Volgens de bond schendt dat akkoord de fundamentele rechten van de Europese consument. Met hun verzoekschrift doen de Spaanse boeren een beroep op het burgerpetitierecht van de Europese Unie.

Zij hebben daarbij steun gekregen van de Europarlementariërs Willy Meyer en Oriol Junqueras, beiden lid van de Europese petitiecommissie. Ook de Fransman José Bové, opsteller van het rapport van het Europarlement over de hernieuwing van het handelsverdrag, heeft zich achter het verzoek geschaard.

De rechten van de Europese consument worden volgens Coag geschonden door onjuiste informatie over de herkomst van producten. De Europese wetgeving eist dat verse groente en fruit alleen verkocht mogen worden als het land van herkomst wordt aangegeven. Een Europese consument kan echter niet weten of een product dat volgens het etiket uit Marokko komt echt uit dat land komt of uit de door Rabat illegaal bezette Westelijke Sahara.

Tuinbouwproducten uit Marokko voldoen ook niet aan de Europese regels voor arbeidsvoorwaarden en milieu. ”Dat is oneerlijke concurrentie voor tuinders in de EU”, zegt Coag.

De bond meent verder dat Brussel geen associatieverdragen kan sluiten met landen die het internationale recht schenden. Volgens de juristen van Coag eigent Marokko zich de producten uit de Westelijke Sahara wederrechtelijk toe.

Beheer
WP Admin