Foto: Koos Groenewold AlgemeenNieuws

SP wil biologische sector stimuleren

SP-kamerlid Henk van Gerven heeft een initiatiefnota ingediend in de Tweede Kamer met beleid om de biologische landbouw te stimuleren.

Het SP-kamerlid wil dat het aandeel biologische landbouw in 10 jaar verviervoudigt. Van Gerven vindt daarom een stimuleringsplan voor biologische landbouw broodnodig.

‘Gemeenten moeten biologische gebieden kunnen aanwijzen’

Van Gerven wil biologische boeren voorrang geven bij het verkrijgen van Europese landbouwsubsidies. Hij vindt dat er betere scholing moet komen voor omschakelaars en dat onderzoeksgeld speciaal wordt aangewezen voor biologisch onderzoek. Daarnaast wil Van Gerven de biologische sector tegemoet komen bij de hoge certificeringskosten.

Ook vindt de politicus dat gemeenten en provincies de mogelijkheid moeten krijgen om gebieden aan te wijzen waar alleen biologische landbouw mag plaatsvinden. Gronden in overheidsbeheer wil de SP bij voorkeur biologisch verpachten.

‘Biologische landbouw op achterstand gezet’

“Wij willen geen landbouw die leidt tot vervuiling van het milieu, onze gezondheid bedreigt en dierenwelzijn aantast. Biologische landbouw is een goed en duurzaam alternatief en kan daaraan bijdragen. Opeenvolgende kabinetten hebben de sector helaas op flinke achterstand gezet. Het is tijd om de biologische sector juist te stimuleren”, vindt de politicus.

SP-kamerlid: ‘Opeenvolgende kabinetten hebben de biologische sector helaas op flinke achterstand gezet. Het is tijd om de biologische sector juist te stimuleren.’

Beheer
WP Admin