Onkruid wieden met de hand in 1940. Deze methode kwam toen al niet veel meer voor, het kostte veel tijd om een perceel onkruidvrij te krijgen. Mogelijk dat de mannen op de foto betrokken waren bij onderzoek naar verschillende soorten onkruid. BoerenlevenAchtergrond

Kijkje in 1940: op de knieën onkruid trekken

Onkruid stond slordig en het vormde concurrentie voor de gewassen. De methodes om het te bestrijden zijn door de jaren heen flink veranderd.

Achter op deze foto uit 1940 staat geschreven dat er onkruid gewied wordt. Misschien dat het om een bepaald onderzoek ging, want voor het snelle onkruid bestrijden van grote oppervlaktes had men in die jaren reeds een keur aan middelen paraat. Zo was er natriumchloraat, reuzehandig voor het schoonhouden van paden, slootkanten, wegen en erven. Toepassing moest als de onkruiden nog heel jong waren en het chloraat kon opgelost in water of als losse zoutkorrels worden gebruikt. Enige voorzichtigheid was wel geboden, want het spul had een randwerking van minstens een meter. Nadeel was ook dat het weinig systemisch werkte, alle planten die ermee in contact kwamen, gingen dood.

‘Adem DNC niet in’

Middelen op basis van dinitroorthocresol (DNC) werkten wel selectief. De waarschuwing van de landbouwconsulenten uit die tijd luidde: zorg dat het poeder niet stuift en adem het dan vooral niet in. Behalve DNC hadden boeren de beschikking over groeistoffen als MCPA en DCPA en verder waren er zwavelzure stoffen, koolwaterstoffen en butyl-fenolen. Boeren hadden een hele apotheek tot hun beschikking en die gebruikten ze ook. Daar was in die jaren niets controversieels aan.

Inmiddels zijn de inzichten en methodes veranderd. Ging het destijds een beetje uit de losse pols, nu werken boeren veel preciezer en zorgvuldiger. Ze spuiten bij lange na niet meer zoveel als toen om onkruid de kop in te drukken en de innovaties om met nog minder toe te kunnen, gaan onverminderd door.

Reacties

 1. Wat hebben wij aan een verzinsel? Kwats rondstrooien doet Poetin al genoeg.
  Hier liever wat meer serieuze tekst als het effe kan.

 2. @Leusink en Stokkermans Goed lezen is een kunst. Margreet schrijft “achter op de foto staat: onkruid wieden”. Dat is dus haar verzinsel. Inderdaad heeft het wel meer weg van bieten op één zetten dan onkruid wieden.

 3. Voederbieten werden hier tot zeker 1970 nog met de hand op 1 gezet.
  Die 2 mannen op de foto zijn gewoon bieten aan het dunnen en verder was er veel hakwerk in dit gewas en niks met de hand onkruid wieden op de knieen.
  Als je werk wilt hebben, moet je hakvruchten zaaien was het gezegde binnen onze familie en dat deden we dan ook.

 4. Madame Welink,
  Voor de jongeren: Het lijken bieten, tot ongeveer 1957 werden de bieten op één gezet dus op de knieën,dus geen pillen zaad.In de bieten onkruid-bestrijdings middelen zijn er sinds ongeveer 1963

Beheer
WP Admin