De versoepeling van rij- en rusttijden geldt alleen voor cruciale beroepen, waaronder het vervoer van landbouwproducten en levende dieren. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Soepelere rij- en rusttijden verlengd tot 1 juni

De versoepelingen voor de rij- en rusttijden voor cruciale beroepen worden verlengd tot 1 juni.

Dat heeft minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat besloten. In verband met de coronacrisis besloot de minister de regels eerder te versoepelen tot en met 6 april.

Met de versoepelingen is de dagelijkse rijtijdlimiet verhoogd van 9 naar 11 uur en de wekelijkse rijtijdlimiet van 56 uur naar 60 uur en de tweewekelijkse totale rijtijdlimiet van 90 naar 96 uur. De wekelijkse rustperiode hoeft niet meer uiterlijk zes dagen na de laatste wekelijke rust te beginnen, maar zeven dagen.

Vervoer essentiële goederen op orde houden

De versoepeling geldt alleen voor cruciale beroepen, waaronder het vervoer van landbouwproducten en levende dieren; andere voedingsproducten (levensmiddelen) en veevoeder; aardoliën en aardolieproducten, medicinale producten, reinigingsmiddelen en afval.

Met de ruimere tijden wil Van Nieuwenhuizen de transportsector ruimte bieden om het vervoer van essentiële goederen op orde te houden.

Deelcertificaten langer geldig

De minister is ook coulant met de uitslagen van deelcertificaten of theorie-examens voor het verkeer. Zo blijven uitslagen van theorie-examens voor getuigschrift van vakbekwaamheid verantwoord veetransport en verantwoord pluimveetransport die zouden vervallen tussen 16 maart en 1 juni, geldig tot 1 december 2020.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Beheer
WP Admin