Foto: ANP AlgemeenNieuws

Snel internet Achterhoek via commerciële partijen

Provincie Gelderland heeft zijn hoop gevestigd op een nieuw initiatief om snel internet in de buitengebieden van Gelderland aan te leggen. Een onderzoek in de Achterhoek wordt gezien als het voorbeeld dat kan leiden tot snel breedband in buitengebieden in heel Nederland.

Participatiemaatschappij PPM Oost onderzoekt of marktpartijen geïnteresseerd zijn om snel internet in buitengebieden in Gelderland aan te leggen. De Achterhoekse gemeenten en de provincie Gelderland wachten met spanning de uitkomsten van het onderzoek af.

Samenwerking met de markt

Verantwoordelijk gedeputeerde Jan Jacob van Dijk ziet de nieuwe aanpak helemaal zitten: “Na de problemen met de wetgeving rond staatssteun en marktwerking zijn we nu op zoek naar een samenwerking met de markt. PPM Oost is een goede partij hierin. Het is goed dat we weer een stap verder komen. Helemaal mooi is het als de Achterhoek in dit probleem de oplossing geeft voor het hele land.”

Bedrijven als trekkers van regionale economie

Regionale investeerder PPM Oost investeert via Topfonds Gelderland – het investeringsfonds voor Gelderland – in bedrijven die zich opstellen als trekkers van de regionale economie. Het marktonderzoek van PPM Oost moet uitwijzen of commerciële telecombedrijven het zinvol vinden via een fonds aan hun kapitaal te komen. PPM kijkt naar verschillende structuren en combinaties en voert daarvoor nu oriënterende gesprekken met verschillende marktpartijen.

Het Nederlandse Investerings Agentschap (NIA) wordt nauw betrokken bij het onderzoek. Het NIA zorgt dat Nederland optimaal gebruik kan maken van Europese gelden. Deze partijen zien in de zoektocht van Gelderland een casus voor het hele land.

Voorzichtig over kans van slagen

Investment manager van PPM Oost is Patrick Lems iets voorzichtiger dan gedeputeerde Van Dijk over de kans van slagen. “Binnen de provincie Gelderland zijn er zeker mogelijkheden. Als alle puzzelstukjes in elkaar vallen, kan Gelderland dienen als voorbeeld voor de BV Nederland. De markt is duidelijk in beweging, ook door alle inspanningen van de Achterhoek. Maar we voeren oriënterende gesprekken, dus het kan nog alle kanten op.”

In april moet meer duidelijkheid zijn, dan komt PPM Oost met de resultaten van het marktonderzoek naar buiten. Bij een positief resultaat komt de aanleg van breedband in het buitengebied van de Achterhoek dichterbij.

Beheer
WP Admin