Slachterijen kregen in de eerste 6 maanden van dit jaar iets minder varkens aangeboden dan in 2023. – Foto: Roel Dijkstra VarkensNieuws

Slachterijen zien aanbod varkens afnemen, biggenexport groeit

Het varkensaanbod loopt licht terug in de eerste helft van 2024. De biggenexport blijft stevig op de benen, met Duitsland en Spanje als belangrijkste bestemmingen.

Het varkensaanbod in Nederland loopt de afgelopen drie jaar gestaag terug. In de eerste zes maanden van dit jaar kregen de slachterijen 7,34 miljoen varkens aan de haak. In 2021 was dat aantal 8,14 miljoen. In het laatstgenoemde jaar zijn er door corona overigens beduidend minder varkens geëxporteerd. In Duitsland ontstonden door sluitingen van slachterijen toen lange varkensfiles. Voor extra Nederlandse varkens was dus geen capaciteit. Desondanks verwerken de slachterijen vooralsnog meer varkens dan tien jaar geleden. In 2014 zijn in de eerste helft van het jaar 7,03 miljoen varkens geslacht.

Lees verder onder de grafiek

Geslachtgewicht 101 kilo

Het geslachtgewicht van de varkens zit tot halverwege dit jaar op 101 kilo. In de eerste maanden van het jaar wogen de varkens gemiddeld ruim 102 kilo geslacht. De laatste weken zit het iets onder de honderd kilo. Niettemin is het contrast met tien jaar geleden enorm. Toen was het gemiddelde geslachtgewicht 94,43 kilo in de eerste zes maanden van het jaar.

Export biggen plust

De biggenexport stijgt licht in de eerste helft van dit jaar: 2,95 miljoen dieren, 60.000 meer dan afgelopen jaar. In vergelijking met enkele jaren terug is het volume wel kleiner. In 2016 zijn in de eerste helft van het jaar 3,36 miljoen biggen uitgevoerd. De meeste biggen gaan naar Duitsland, maar Spanje is een goede tweede. Naar Duitsland gingen dit jaar gemiddeld 52.451 biggen per week en naar Spanje 44.960.

Beheer
WP Admin