Foto: Kees van Dooren PluimveeFoto

Siberisch bedrijf met 1,1 miljoen leghennen

Pluimveebedrijf Zarya bij de Siberische stad Krasnojarsk is helemaal Russisch. De inventaris en dieren komen niettemin uit West-Europa.

 • De stallen voor leghennen van pluimveebedrijf Zarya nabij Krasnojarsk, Siberië. Een stal biedt plaats aan 100.000 hennen. De elfde stal is in gebruik. Krasnojarsk is de derde stad in Siberië en ligt in het zuiden van dit landsdeel. - Foto's: Kees van Dooren

  De stallen voor leghennen van pluimveebedrijf Zarya nabij Krasnojarsk, Siberië. Een stal biedt plaats aan 100.000 hennen. De elfde stal is in gebruik. Krasnojarsk is de derde stad in Siberië en ligt in het zuiden van dit landsdeel. – Foto’s: Kees van Dooren

 • Directeur aandeelhouder Igor Isaev (41) van het pluimveebedrijf.

  Directeur aandeelhouder Igor Isaev (41) van het pluimveebedrijf.

 • Voor het hoofdkantoor prijkt een borstbeeld van Lenin, grondlegger van de voormalige Sovjet-Unie.

  Voor het hoofdkantoor prijkt een borstbeeld van Lenin, grondlegger van de voormalige Sovjet-Unie.

 • De opfokhennen. Het bedrijf broedt zelf de hennen uit en fokt deze op. De hennen zijn van fokkerijbedrijf Hendrix Genetics, Dekalb White. Er is ruimte voor 360.000 opfokhennen.

  De opfokhennen. Het bedrijf broedt zelf de hennen uit en fokt deze op. De hennen zijn van fokkerijbedrijf Hendrix Genetics, Dekalb White. Er is ruimte voor 360.000 opfokhennen.

 • Een opfokstal van buiten. Tweemaal per jaar krijgt Zarya 25.000 moederdieren (inclusief 3.500 hanen) voor de productie van Dekalb White-hennen. De moederdieren zijn afkomstig van een Nederlands grootouderdierenbedrijf.

  Een opfokstal van buiten. Tweemaal per jaar krijgt Zarya 25.000 moederdieren (inclusief 3.500 hanen) voor de productie van Dekalb White-hennen. De moederdieren zijn afkomstig van een Nederlands grootouderdierenbedrijf.

 • De bedrijfsauto met het logo van het pluimveebedrijf.

  De bedrijfsauto met het logo van het pluimveebedrijf.

 • Eén van de 11 stallen met leghennen. Alles is brandschoon binnen. Het stof wordt telkens verwijderd, zodat de eieren schoon blijven.

  Eén van de 11 stallen met leghennen. Alles is brandschoon binnen. Het stof wordt telkens verwijderd, zodat de eieren schoon blijven.

 • De eieren van de 11 stallen gaan naar het centrale inpakstation.

  De eieren van de 11 stallen gaan naar het centrale inpakstation.

 • Ook onder de transportlijn is alles smetteloos schoon. Een medewerker ruimt het eierstruif op. Op de achtergrond onderdirecteur Tatjana Totskaya; zij is nutritionist en dierenarts.

  Ook onder de transportlijn is alles smetteloos schoon. Een medewerker ruimt het eierstruif op. Op de achtergrond onderdirecteur Tatjana Totskaya; zij is nutritionist en dierenarts.

 • De sorteerder en inpakker van Moba kan 180.000 eieren per uur verwerken. De dagelijkse productie is 1 miljoen eieren. De hennen produceren gemiddeld 343 eieren per jaar.

  De sorteerder en inpakker van Moba kan 180.000 eieren per uur verwerken. De dagelijkse productie is 1 miljoen eieren. De hennen produceren gemiddeld 343 eieren per jaar.

 • De inpakker. Links staan de mensen van het inpakmateriaal. Rechts de inpakkers.

  De inpakker. Links staan de mensen van het inpakmateriaal. Rechts de inpakkers.

 • Het inpakken van de eieren is vrouwenwerk in Siberië. Zij dragen bedrijfskleding in de kleuren van het bedrijf.

  Het inpakken van de eieren is vrouwenwerk in Siberië. Zij dragen bedrijfskleding in de kleuren van het bedrijf.

 • Het stempel vermeldt de bedrijfsnaam en datum van productie.

  Het stempel vermeldt de bedrijfsnaam en datum van productie.

 • Het pakhuis kan 15 miljoen eieren bergen. Eind mei loopt de verkoop goed en is het pakhuis vrijwel leeg.

  Het pakhuis kan 15 miljoen eieren bergen. Eind mei loopt de verkoop goed en is het pakhuis vrijwel leeg.

 • De meeste eieren verkoopt het bedrijf zelf via winkels en supermarkten. In buurland Mongolië zit een handelaar die jaarlijks 12 miljoen eieren afneemt. De opbrengstprijs is gemiddeld 58 eurocent per 10 eieren. Het eigewicht varieert van 55 tot 58 gram.

  De meeste eieren verkoopt het bedrijf zelf via winkels en supermarkten. In buurland Mongolië zit een handelaar die jaarlijks 12 miljoen eieren afneemt. De opbrengstprijs is gemiddeld 58 eurocent per 10 eieren. Het eigewicht varieert van 55 tot 58 gram.

 • De opslagruimte voor het verpakkingsmateriaal van de eieren.

  De opslagruimte voor het verpakkingsmateriaal van de eieren.

 • Het bedrijfskantoor. De balie is in stijl van het bedrijf.

  Het bedrijfskantoor. De balie is in stijl van het bedrijf.

 • Een kolengestookte centrale levert energie om het bedrijf in de winter op temperatuur te houden. De temperatuur mag in de winter niet onder de 16 graden zakken.

  Een kolengestookte centrale levert energie om het bedrijf in de winter op temperatuur te houden. De temperatuur mag in de winter niet onder de 16 graden zakken.

 • Het vooraanzicht van de eieropslag.

  Het vooraanzicht van de eieropslag.

 • Het bedrijfsaanzicht hartje winter. Temperaturen tot minus 40 graden zijn geen uitzondering. - Foto: Denise Vernillo

  Het bedrijfsaanzicht hartje winter. Temperaturen tot minus 40 graden zijn geen uitzondering. – Foto: Denise Vernillo

 • Zarya betekent zonsopkomst. Op deze foto is te zien waarom. Een uitgebreide reportage over dit bedrijf met veel cijfers en achtergronden verschijnt later dit jaar in het vakblad Pluimveehouderij. - Foto: Denise Vernillo

  Zarya betekent zonsopkomst. Op deze foto is te zien waarom. Een uitgebreide reportage over dit bedrijf met veel cijfers en achtergronden verschijnt later dit jaar in het vakblad Pluimveehouderij. – Foto: Denise Vernillo

 • Het bedrijf verkoopt ook via eigen winkels. De bedoeling is dit netwerk uit te breiden. Vrachtverkeer rijdt via een hygiënesluis het terrein op. - Foto: Denise Vernillo

  Het bedrijf verkoopt ook via eigen winkels. De bedoeling is dit netwerk uit te breiden. Vrachtverkeer rijdt via een hygiënesluis het terrein op. – Foto: Denise Vernillo