AlgemeenNieuws

SHV verhoogt bod Nutreco

Amersfoort – SHV Holdings heeft zijn bod op diervoerproducent Nutreco verhoogt van €44,50 naar €45,25. De overnameprijs van alle aandelen komt daarmee uit op €3,038 miljard. Met het nieuwe bod trekt het investeringsvehikel van de schatrijke familie Fentener-Van Vlissingen twee grote aandeelhouders over de streep.

Het bod wordt nu gesteund door pensioenfonds APG en verzekeraar Nationale Nederlanden, samen goed voor circa 17 procent van de uitstaande aandelen. Beide aandeelhouders waren lang kritisch over de overnameslag, met name omdat het Amerikaanse agriconcern Cargill geen eerlijke kans zou krijgen op Nutreco te bieden. Cargill toonde interesse, maar kreeg van Nutreco geen toegang tot de boeken.

Het nieuwe overnamebod komt neer op een premie van 60 procent op de slotkoers van 17 oktober, net voor SHV met zijn eerste bod van €40 kwam. De directie en raad van commissarissen van Nutreco stonden op dat moment al achter het overnamebod, maar de koers van het aandeel Nutreco liep al direct op tot boven het bod; een signaal dat algemeen gerekend werd op een biedingenstrijd. SHV bezit al ruim 27 procent van de aandelen.

Nutreco, eigenaar van premixenfabrikant Trouw Nutrition, wil graag in Nederlandse handen blijven. SHV is een Nederlands handelsconglomeraat. Bovendien zou Cargill de onderneming na overname willen splitsen. Cargill is reeds eigenaar van premixen- en speciaalvoerproducent Provimi, wat zou kunnen leiden tot mededingingsbezwaren. Naar verluidt was Cargill vooral in de markt voor de visvoerdivisie.

SHV heeft aangegeven Nutreco bijeen te willen houden en zich te verbinden aan de strategie voor de lange termijn, al wordt er algemeen vanuit gegaan dat Nutreco’s Spaanse en Portugese vlees- en mengvoeractiviteiten in de stille verkoop staan.

Beheer
WP Admin