SGP wil af van focus op kritische depositiewaarde en dient amendement in
De SGP wil dat de lokale staat van de natuur leidend is en niet de kritische depositiewaarde (KDW). Kamerlid Roelof Bisschop wil dat dit wordt vastgelegd in de wet voor het stikstoffonds en dient een amendement in.
Bisschop ziet dat er, behalve de depositie van stikstof, meer factoren zijn die invloed hebben op de staat van de natuur. Die staat zou leidend moeten zijn, niet de hoeveelheid stikstof die neerslaat, vindt Bisschop.
Ook vindt de SGP’er dat de ruim € 24 miljard in het stikstoffonds zo goed mogelijk besteed moet worden. Volgens het voorstel moet in de wet duidelijker worden waar de prioriteiten liggen, hoe de natuur in de verschillende gebieden zich ter plekke ontwikkelt en waar stikstofdepositie en vermindering daarvan daadwerkelijk helpen voor de natuur.
Om ervoor te zorgen dat dit ook kan, stelt de SGP voor om per gebied te kijken hoe groot de rol van stikstofdepositie is op de staat van de natuur, ten opzichte van andere zogenaamde drukfactoren. Ook (een tekort aan) water of de snelle groei van niet-inheemse planten kunnen de natuur beschadigen.
Veel kritiek op depositiewaarde
De Kritische Depositiewaarde wordt veelvuldig bekritiseerd, zowel in de politiek als door boerenbelangenbehartigers. In sommige natuurgebieden wordt de KDW veelvuldig overschreden en voorzien de critici dat, zelfs als (in een theoretisch scenario) alle veehouderij uit Nederland verdwijnt, de neerslag van stikstof nog te groot is. Stikstofminister Van der Wal sprak al eerder het voornemen uit dat alternatieven voor de KDW worden gezocht en dat de norm op termijn mogelijk verdwijnt. Zolang er echter geen alternatief is, blijft de KDW bestaan.
Lees meer over het stikstofbeleid
Op termijn mogelijk is om iets anders dan kdw volgens vd wal.
Maar eerst ff hoop boeren opruimen en land vrijspelen. Als de doelstelling behaald is, gaan we kdw wel schrappen om het bouwen van huizen en wegen niet te belemmeren..
Het is zo doorzichtig.
ook een teveel aan water gedijen sommige planten niet. maar een een snelle groei van inheemse planten is ook niet gewenst. er zijn in de nederlandse natuurgebieden ( waarvan de meeste zijn aangelegd door de mens, ” gemaakte natuur” .) voor zeker de helft van de populatie planten uit ,brandnetels, bramen en jakobskruiskruid bestaan ….. daar waarvan die overvloedige planten groeien .kunnen geen anemonen en orchideeen staan….. als we de natuur beter beheren, hebben we maar de helft van de natuur nodig voor het zelfde resultaat ….
goed bezig SGP…ben alleen bang dat links(lees coalitie) het niet mag van Tjeerd…
Het gaat niet over kdw maar om vee op te ruimen. Kdw is een stok. Iedereen weet dat maar nederland heeft daar toch voor gekozen. Hoefde van brussel niet maar ja, toch gedaan