<em>Foto: SER</em> VarkensNieuws

SER wil €11 miljoen nog niet betalen aan NVV

De Sociaal Economische Raad (SER) en Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) blijven elkaar juridisch dwarszitten in de Aujeszky-affaire.

De Sociaal Economische Raad en de Nederlandse Vereniging van Varkenshouder blijven elkaar juridisch dwarszitten in de Aujeszky-affaire. De SER wil nu in een kort geding voorkomen dat ze op korte termijn 11 miljoen euro moet overmaken aan de vakbond. Het kort geding dient 27 mei in Arnhem.

De SER verklaart dat hij tot de procedure heeft besloten toen hij vernam dat de NVV de €11 miljoen ‘wilde opeisen’ die de raad moet betalen naar aanleiding van het vonnis van het Gerechtshof in Den Haag begin maart. Daarin stelt het Hof de vakbond in het gelijk in het geschil over de rentevergoeding in het al lang slepende Aujeszky-conflict.

SER wil eerst uitsluitsel over cassatie

De SER, die als zogeheten vereffenaar optreedt van het voormalige Landbouwschap, wil de €11 miljoen niet betalen zolang de raad geen besluit heeft genomen over de vraag of hij in cassatie gaat tegen de uitspraak van het Gerechtshof. De SER heeft tot 8 juni de tijd om in hoger beroep te gaan.

“De SER heeft nog geen besluit genomen over een eventuele cassatie”, zegt directeur bestuurszaken Danielle Haenen. Zij sluit niet uit dat tegen de dag waarop het kort geding dient dat besluit er wel is. In dat geval heeft het geding niet zo veel zin meer. Haenen: “Dat zou kunnen. Aanvankelijk zou het geding op 5 april dienen.”

Van Gemert: ‘SER moet gewoon vonnis uitvoeren’

De NVV heeft na de uitspraak van het Gerechtshof de SER gevraagd om de €11 miljoen en het bedrag van de proceskosten over te maken, vertelt Willie van Gemert, adviseur van de NVV in de Aujeszky-zaak. “Dat is de uitvoering van het vonnis, gewoon fatsoenlijk dat dat gebeurt. We hebben ze nog 3 weken de tijd gegeven tot 1 april.” Van Gemert verwijst naar de zogeheten uitvoerbaarverklaring die in het vonnis is opgenomen. Dat betekent dat de veroordeelde gevraagd kan worden om te betalen, ook als deze in hoger beroep gaat.

SER mag wachten met uitbetalen

De vraag van de NVV leidde tot het verzoek tot kort geding van de SER, waarvoor kort voor 1 april de dagvaarding in de bus viel van de vakbond. Van Gemert: “Wij wisten van niks. Er waren ons ook geen verhinderdata gevraagd. En op 5 april konden onze advocaat en ook anderen niet.” De rechtbank bepaalde daarop de datum op 27 mei, bijna 2 maanden later en kort voor de datum waarop de hogerberoeptermijn afloopt.

Tot die tijd hoeft de SER niet te betalen. Haenen verklaart dat de raad niet het risico wil lopen dat de NVV het geld al uitgeeft, terwijl later in een eventueel hoger beroep de SER door de Hoge Raad alsnog in het gelijk wordt gesteld. “Dan wordt het heel moeilijk om dat geld weer terug te krijgen.” Van Gemert: “Als dat de reden is, dan is dat misbruik maken van je positie. Je kunt daar toch gewoon overleg over hebben.”

€11 miljoen komt bovenop schadevergoeding van €16 miljoen

De €11 miljoen is het bedrag aan rente die de SER volgens het vonnis van het Gerechtshof nog moet betalen aan de NVV. Dat bedrijf komt bovenop de €16,1 miljoen die de SER moest uitkeren als schadevergoeding voor de te veel betaalde heffing voor de verplichte inenting tegen de besmettelijke virusziekte Aujeszky.

Beheer
WP Admin