Uien voor export naar Senegal. - Foto: Peter Roek AkkerbouwNieuws

Senegal koopt Nederlandse uien groot in

In week 35 nam Senegal meer dan 12.000 ton uien uit Nederland af.

Senegal heeft weer een flinke slag geslagen op de Nederlandse uienmarkt. In week 35 (eind augustus-begin september) heeft het Afrikaanse land meer dan 12.000 ton uien afgenomen, blijkt uit voorlopige cijfers van het GroentenFruit Huis en KCB.

Nieuwe piek in uienafzet

De grote afzet naar Senegal stuwt de weekexport volgens voorlopige cijfers naar bijna 36.000 ton. Daar komen nog nagekomen posten bij. En daarmee is er een nieuwe piek in de uienafzet van dit seizoen, want volgens de huidige opgaves is het voor dit seizoen de eerste week dat de uienexport boven de 30.000 ton uitkomt. In de voorgaande seizoenen kwam die piek net iets eerder.

De totale export stijgt begin september naar 213.184 ton. Daarmee heeft de uitvoer een voorsprong van minimaal 26.600 ton ten opzichte van een jaar geleden. Het is daarbij stuivertje wisselen tussen Senegal en Ivoorkust wat betreft het land dat de meeste uien heeft afgenomen. Na de grote hoeveelheden die in week 35 zijn afgenomen is Senegal weer de grootste klant. Maar het verschil is minimaal; nog geen 170 ton. Beide landen hebben al meer dan 35.000 ton uien gekocht in Nederland.

Beheer
WP Admin