De BirdAlert herkent geluiden van specifieke vogels. Daardoor is het mogelijk om het knalapparaat alleen in actie te laten komen als er bijvoorbeeld ganzen aanwezig zijn. - Foto: BIJ12/L. Slaterus AlgemeenNieuws

Selectief knalapparaat effectief tegen ganzen

Een BirdAlert met een knalapparaat blijkt een effectief middel om ganzen van grasland te verjagen. Dat blijkt uit onderzoek, aldus BIJ12, de uitvoeringsorganisatie van de twaalf provincies.

Een BirdAlert is een kistje dat met zonnepanelen stroom opwekt en daarmee aangesloten apparaten kan activeren als er binnen een straal van 250 meter vogelgeluiden worden opgevangen. Het kan gaan om een opblaasbare vogelverschrikker, een luidspreker met afschrikkende geluiden of een knalapparaat. Dat laatste blijkt volgens onderzoekers het effectiefst om ganzen van landbouwpercelen te verjagen.

De BirdAlert herkent geluiden van specifieke vogels. Daardoor is het mogelijk om het knalapparaat alleen in actie te laten komen als er bijvoorbeeld ganzen aanwezig zijn, maar juist niet wanneer er weidevogels zitten. Doordat de knallen van het apparaat elkaar onregelmatig en onvoorspelbaar opvolgen, raken vogels er niet snel aan gewend. Bij andere maatregelen zoals vlaggen, lintjes, vogelverschrikkers of lasers, is dat wel het geval. Daardoor negeren ganzen die na verloop van tijd. Drones, honden of lichtpistolen kunnen wel effectief zijn, maar dergelijke methoden zijn weer tijdrovend.

Lees ook: Boeren en jagers sceptisch over maatregelen tegen ganzenschade

BirdAlert getest op 65 percelen

De BirdAlert is getest op 65 graslandpercelen in de provincies Noord-Holland, Friesland, Zeeland, Zuid-Holland en Utrecht. De veldproef toonde ‘overtuigend’ aan dat het een effectief middel is om ganzen te verjagen als een knalapparaat wordt geactiveerd, aldus BIJ12. Het onderzoek werd uitgevoerd door een bureau in samenwerking met kennisinstituut Sovon Vogelonderzoek. De uitkomsten zijn reden voor BIJ12 de BirdAlert op te nemen als verjagend middel in de zogenoemde faunaschadepreventiekits.

Ganzen kunnen op grasland veel schade aanrichten. Boeren en provincies zoeken daarom naar manieren om de dieren effectief te verjagen, wat de voorkeur heeft boven afschieten.

Beheer
WP Admin