Carola Schouten. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Schouten voor aftopping steun

Het idee om de directe landbouwsteun aan een maximum per bedrijf te koppelen is volgens minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) ‘een sympathieke gedachte’.

Dat zei de minister woensdag 6 december in debat met de Tweede Kamer.

Minister Schouten kreeg tijdens de raad van landbouwministers de eerste toelichting van Europees landbouwcommissaris Phil Hogan over de plannen voor het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Kamerlid Frank Futselaar (SP) diende woensdag een motie in om in het nieuwe beleid een maximumbedrag per subsidie-ontvanger te bepleiten. In de voorstellen van Hogan staat dat als een optie genoemd. Hij noemt echter geen bedragen.

Nadere studie nodig

De minister vindt dat nog wel nadere studie van de voorstellen nodig is, omdat er een risico bestaat dat bedrijven zich gaan opsplitsen met het doel toch het volle pond te krijgen. “Maar ik ben bereid naar de mogelijkheid te kijken om de subsidie te maximeren.”

De minister had minder sympathie voor een motie van GroenLinks (Rik Grashoff). Die vroeg de gerichte landbouwsteun te koppelen aan eisen van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Volgens de minister komt de motie van Grashoff niet op het goede moment en is deze bovendien te stellig verwoord.

Beheer
WP Admin