Foto: ANP AlgemeenNieuws

Schouten: Mercosur-akkoord biedt kansen

Handelsakkoorden met Zuid-Amerikaanse landen bieden kans om die landen verantwoord en duurzaam te laten produceren, zegt minister Schouten.

Handelsakkoorden kunnen de bestaande afspraken over plant- en diergezondheid en voedselveiligheid bestendigen, zegt Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

De minister schrijft in schriftelijk overleg met de Tweede Kamer dat het nodig is om oog te hebben voor sectoren die mogelijk nadeel ondervinden van een akkoord. De Europese rundvlees-, pluimvee- en suikersectoren kunnen nadeel hebben van een handelsakkoord met Mercosur, aldus een Europese studie. Schouten zegt dat van belang is dat de handelsvoordelen opwegen tegen de nadelen. Over het algemeen is dat in Nederland zo, met uitzondering van de pluimveesector, aldus Schouten.

Hoge Europese standaarden

Nederland houdt bij de handelsbesprekingen vast aan de eigen hoge Europese standaarden voor voedselveiligheid, dierenwelzijn en milieu. Schouten: “Nederland zet zich daarbij met andere koplopers in voor verbetering van het dierenwelzijn en een gelijk speelveld.”

Lees meer artikelen over handelsakkoord Mercosur

Beheer
WP Admin