Foto: Novum RegioFoto AlgemeenNieuws

Schouten: geen maatregelen tegen jacobskruiskruid

Demissionair landbouwminister Carola Schouten wil geen landelijk beleid voor het beperken van jacobskruiskruid.

In antwoord op Kamervragen van VVD schrijft Schouten dat er geen behoefte is aan een verdelgingsplicht of verbod op jacobskruiskruid, omdat het een inheemse soort is, die van belang is voor de Nederlandse biodiversiteit. Het kruid, dat veel in wegbermen voorkomt, is een doorn in het oog van veel veehouders omdat het kruid voor vergiftiging van vee kan zorgen.

Massale bloei

Volgens Floristisch Onderzoek Nederland (Floron), dat de staat van plantensoorten bijhoudt, is er de laatste tien jaar geen sprake meer van een toename van jacobskruiskruid. Wel is er sprake van massale bloei, vermoedelijk door de droge zomers van afgelopen jaren.

Lokaal beleid

Volgens Schouten is er de laatste jaren geen toename van het aantal sterfgevallen van dieren als gevolg van jacobskruiskruid. Bij de GD zijn de laatste drie jaar geen gevallen bekend van ziekte of sterfte van runderen door jacobskruiskruid. Volgens de Universiteit Utrecht worden jaarlijks enkele tientallen paarden ziek door jacobskruiskruid. Schouten ziet daarin geen reden tot nationaal ingrijpen. Ze vindt lokaal beleid, uitgevoerd door Rijkswaterstaat, provincies en gemeenten, juist wenselijk.

Reacties

  1. volgen het floristisch onderzoek, is er geen toename van st jakobskruiskruid. dat is logisch alle bermen en natuurgebieden staan vol. ( vol is vol zou wilders zeggen) . wel is er massale bloei, en bloei geeft veel zaad. dus er is een massale zaadproductie, wat overal heen waait. en dat is nu net het probleem waar de boeren een onzettende hekel aan hebben in hun cultuur gronden. het zaad wat daar terecht komt.

Beheer
WP Admin