Schoonmaken in 1965: oud strooisel eruit, nieuwe kuikens erin
In de jaren zestig kwamen er gespecialiseerde pluimveemesterijen. De groei ging samen met automatisering maar handwerk bleef ook nodig.
Op deze foto uit 1965 wordt een afdeling schoongemaakt om er straks nieuwe slachtkuikens in te kunnen ontvangen. Het strooisel wordt er handmatig uitgeschept nadat eerst de inventaris omhoog is gehesen.
Pluimveemesterijen bezig aan opmars
Ten tijde van de foto waren gespecialiseerde mestbedrijven in de pluimveehouderij net bezig aan een opmars. Het ging nog heel voorzichtig want de ervaringen tot dan toe waren dat grote aantallen dieren niet veel meer opleverden behalve extra werk en meer kans op zieke dieren. Toch waren er destijds enkele visionairen die bijna fluisterend beweerden dat er bedrijven zouden ontstaan met misschien wel 10.000 slachtkuikens. Een idee waar bij pluimveehoudend Nederland de oren van gingen wapperen want in 1961 had 80% van de kippenhouders nog hooguit 200 kippen, meest hennen die men hield voor de eieren.
Oppervlaktenorm werd opgeschroefd
Maar dat zou snel veranderen. In 1964 werd al 65% van de slachtkuikenproductie georganiseerd op bedrijven met meer dan 5.000 kuikens en er werden al hokken gezet waar 10.000 dieren in konden. Heel veel meer ruimte nam dat niet in beslag, de veel gehanteerde oppervlaktenorm van negen dieren per vierkante meter werd al snel opgeschroefd naar twintig of meer. Dat kon omdat de ventilatie beter werd waardoor kippen elkaar minder pikten. Door ook daglicht weg te laten, verminderde dat probleem nog verder. Op sommige bedrijven hoefde men hierdoor niet eens meer de snavels te kappen. Dat scheelde werk voor de mensen en uitval onder de dieren.
In de rubriek Zo ging het toen gaan we terug in de tijd. Boerderij bestaat al meer dan 100 jaar en aan de hand van foto's uit het archief kijken we naar de agrarische sector in de vorige eeuw. Benieuwd naar meer historie? Check het dossier Zo ging het toen.