<em>Foto: Jan Willem Schouten</em> AlgemeenNieuws

Schippers: ziekenhuisbeleid v-MRSA effectief

Het huidige beleid dat mensen die in contact zijn geweest varkens, kalveren of vleeskuikens dit moeten melden bij ziekenhuisbehandeling, werkt.

Dat schrijft minister Edith Schippers van volksgezondheid in een brief aan de Tweede Kamer. Mensen die drager zijn van v-MRSA worden hierdoor in ziekenhuizen in isolatie verpleegd. “Er vindt in ziekenhuizen nauwelijks overdracht van v-MRSA plaats”, aldus Schippers in reactie op Kamervragen van Marianne Thieme (PvdD). Schippers zegt dat dragerschap van de veegerelateerde MRSA bij gezonde mensen over het algemeen geen risico voor de drager zelf is. v-MRSA is minder ziekmakend en draagt moeilijker over van mens op mens dan de “gewone” ziekenhuis-MRSA.

v-MRSA

Uit recent gepubliceerd onderzoek blijkt dat 63% van de varkenshouders en 10% van hun gezinsleden drager is van veegerelateerde MRSA. “Voedsel speelt waarschijnlijk geen belangrijke rol bij de overdracht van v-MRSA. Consumenten van vlees lijken geen verhoogde kans te hebben om drager te zijn”, schrijft Schippers. De studie heeft geen verhoogd risico aangetoond op infecties bij varkensboeren die v-MRSA drager waren.

Beheer
WP Admin