Premium
Foto: Koos Groenewold, bewerkt AlgemeenColumn

‘Scheiding van grond en onderneming bij overname’

Reacties

  1. ‘De vraag die je daaraan moet koppelen is dan: is dit specifiek voor de landbouw het geval? Het antwoord is nee. Er is in het mkb-bedrijf geen branche te bedenken waar een opvolger een paar miljoen kan ophoesten om het bedrijf over te nemen. Ook daar is net als in de landbouw het punt van de vererving. Als er meer kinderen zijn wordt het probleem nog groter. Vooral als de ouders alle kinderen gelijk willen behandelen bij de verdeling van het bezit.’ Hier slaat de schrijver de plank mis, in andere sectoren moeten overnemers inderdaad ook zwaar aan de bak kwa financiering maar daar is de verhouding tussen inves***sbedrag en te behalen ondernemersvergoeding niet zo scheef als in de landbouw en onstaan er ook niet zulke problemen met achterstelling van de kinderen die het bedrijf niet overnemen.deze reactie is automatisch gemodereerd

  2. Boeren op huur land was vroeger een optie om te starten, maar veel van deze bedrijven hebben de groei niet kunnen ophoesten, omdat ze geen vermogen hadden om als overwaarde kon dienen bij aankoop van grond. Bij de huidige grondprijzen, zal de pachter ongekend hoge pacht moeten betalen als de verpachter nog een minimaal rendement wil ontvangen, dat deze (jonge) boer meer voor de verpachter werkt dan voor zijn gezin. Nederlandse bodem wordt eenvoudig te duur voor voedselproductie in de vrije wereld markt.

  3. Het grondgebonden bedrijf verdient het gemakkelijkst, alles blijft immers binnen het bedrijf. En als Geert ooit langs komt kun je de mouwen opstropen ‘bin je d,r klaar vur?

  4. Grondgebonden landbouw gaat het in de toekomst niet volhouden. Lukt het de huidige generatie nog wel, bij elke generatiewisseling krijg je problemen. Intensieve veehouderij lost dat op door voeraankoop uit gebieden met lage (grond) prijzen. Maar dan heb je naast het voer ook de mestmineralen in ned die weer terug moeten.

Beheer
WP Admin