AlgemeenOpinie

Schapen scheren

Schapen zijn wel wat anders dan geiten. We moeten heel wat leren, zoals schapen scheren.

Het lammerseizoen is begonnen. Het gaat nog niet hard, maar dat hadden we ook niet verwacht. Augustus was een hele warme maand. Bovendien waren de rammen allebei nog onervaren. Maar wat is het een prachtig gezicht, die pasgeboren lammetjes. Voorzichtig en wiebelend staan ze op de pootjes en drinken ze bij hun moeder. Dit is voor ons toch wel anders dan met de geiten. We haalden de jonge geitjes (hier noemen we ze ‘kids’) direct bij de moeder weg en voedden ze met de fles. Vooral voor mij is het wennen met de schapen. Met de geiten wist ik wat ik binnen kreeg, nu moet ik het dus overlaten aan de moeder. Tot nu toe kunnen alle lammeren bij de moeder terecht. Mochten we wat bum lambs krijgen, dan hebben we daar een lekker verwarmde ruimte voor.

Veel leren

Zo moeten we weer heel wat dingen leren. We hebben voor het eerst onze schapen laten scheren. Ik vroeg me af hoe we dat moesten gaan organiseren. Gelukkig ging de scheerder ook net bij een neef in de buurt schapen scheren, dus Gerard nam daar een kijkje hoe het scheren in zijn werk ging. Onze zoon hielp mee, dus hij leerde hoe de wolpers werkte.

Toen de scheerder bij ons kwam vond hij dat we het goed hadden aangepakt. Alleen de pers die de wol in de zakken perst, konden we de volgende keer beter op een andere plek zetten.

Vele handen…

De kinderen hielden we thuis van school, zodat we genoeg hulp hadden. Gelukkig maakt de school daar geen probleem van. Als de kinderen thuis echt nodig zijn, mogen ze thuisblijven. Maar dit moet natuurlijk niet te vaak gebeuren.

De grootste groep schapen die geschoren moest worden, stond buiten. Die moesten dus naar binnen. Dan is het gezegde ‘vele handen maken licht werk’ maar al te waar. We hebben deze groep tegelijk maar gevaccineerd en ontwormd. Achteraf gezien viel het erg mee.

Kleine aanpassingen

De schapen waren stukken kleiner zonder hun wollen jas, dus pasten ze allemaal in de schuur. Wel zo fijn, want die groep moet ook al gauw lammeren. Een paar kleine aanpassingen in de stal waren voldoende. Waar eerst de scheerplek was, hebben we nu een hek geplaatst. Zo hebben we een prima plek gecreëerd, waar een deel van de schapen terecht kan. Bovendien kunnen de dieren daar prima tegelijk graan vreten.

Elke vrijdag de stand van zaken van de internationale graanmarkt, met o.a. nieuwe noteringen en artikelen die normaal alleen voor abonnees zijn. Schrijf je in voor de Graanmarkt nieuwsbrief

Meer informatie over de prijzen van granen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Tarwe
  • Mais
  • Sojabonen
  • Beheer
    WP Admin