Foto: Joris Telders AlgemeenNieuws

Schapen preventief gevaccineerd na 3 humane infecties Q-koorts

Schapen in de omgeving van 3 mensen met Q-koorts in Nieuwerbrug (Zuid-Holland) zijn preventief gevaccineerd tegen Q-koorts. Dat bevestigt het RIVM.

Recent werd duidelijk dat drie mensen uit één gezin besmet zijn geraakt met Q-koorts. “De bron van deze besmetting wordt onderzocht”, aldus een woordvoerder van het RIVM. De mensen hebben geen directe link met schapen en geiten.

Geen verschijnselen bij de schapen

De uitslagen van verplichte tankmelkonderzoek voor melkgeiten- en melkschapenbedrijven in de omgeving van de humane besmettingen vertonen geen verdenking van Q-koorts. Ook zijn er geen klinische verschijnselen van Q-koorts.

Foto: Joris Telders

Foto: Joris Telders

SP-Kamerlid Frank Futselaar wil duidelijkheid over de drie besmettingen. Het AD meldde dit, na een melding van de GGD. Futselaar vraagt de ministers van Landbouw en Volksgezondheid de bevindingen van het RIVM, de GGD en de NVWA over dit geval met de Kamer te delen.

Q-koorts is een infectieziekte die kan overgaan van dieren op mensen. Sinds een grote uitbraak in Noord-Brabant in 2009 zijn alle melkgeiten- en melkschapenbedrijven verplicht te vaccineren tegen Q-koorts.

Beheer
WP Admin