AlgemeenAchtergrond

Schapen onder de hamer

De eerste veiling van fokschapen in Paraguay levert topprijzen op. Het veilingsysteem is wel wat ongewoon.

Bij aankomst op het beursterrein in Mariano Roque Alonso, waar de eerste volwaardige veiling van fok- en gebruiksschapen in Paraguay plaatsvindt, merk ik dat er iets aan de hand is. Er staan veel meer voertuigen dan bij een gewone veiling. Opwinding hangt in de lucht. Er zijn erg veel mensen die de aangeboden schapen bekijken, zowel vanaf de tribune als in de ringen. Allemaal hebben ze de catalogus in de hand.

Het Dorper-ras speelt de hoofdrol op de veiling. Vier fokbedrijven zijn erbij betrokken. Als eerste Cabana Doña Ana van een Brits gezin uit Caaguazu. Dit bedrijf brengt zuivere Dorpers en Dorper-kruisingen onder de hamer. De tweede aanbieder is Cabana Don Vicente uit Aregua, met eigenaar Bernardo Ceuppens. Dit bedrijf veilt Dorpers, Dorper-kruisingen en Santa Ines-schapen. De derde verkoper is Granja San Bernardo uit Naranjal, van eigenaar Hugo Schaffrath. Hij biedt Dorpers, Dorper-kruisingen, Santa Ines-schapen en Texelaars ter veiling aan. En tot slot Viradolce van Maris Llorens met haar Hampshire Downs.

In tien maanden betalen

Klokslag 12 uur neemt Raimundo Vargas Finestra de microfoon. Eerst klinkt het volkslied, Paraguay heeft zojuist zijn 200-jarige onafhankelijkheid gevierd. Dan volgt uitleg over de wijze van betaling. Kopers kunnen de dieren in tien maandelijkse termijnen betaald worden, rentevrij. Bij het veilen wordt alleen het bedrag genoemd van de aflossingstermijn. Dus het aflossingsbedrag keer tien is het bedrag dat het dier kost. Kopers die contant betalen en afzien van de aflossingssystematiek krijgen 5 procent korting. Het is een enigszins vreemd systeem. Als iemand nu de catalogus wil zien, is eerst uitleg nodig.

Recordprijs voor echte Dorpers

Tijdens de veiling lopen in het zwart geklede obers rond. Ze serveren bier, whisky, frisdrank en snacks, op hete containers. Bij het bieden is al snel duidelijk dat de wolrijke rassen niet zo populair zijn. Dragende ooien van louter Dorpers doen goede prijzen, de pure Dorpers gaan voor recordprijzen onder de hamer. De duurste ram en ooi, beide gefokt door het Britse gezin uit Caaguazu, brengen zo’n €5.200 op.

Ik, en een heel aantal Zuid-Afrikaners op de veiling met mij, ben er trots op dat zo’n typisch Zuid-Afrikaans product zoveel succes behaalt. Het is een zeer succesvolle veiling die alle verwachtingen overtreft. De afslager heeft geen enkele moeite het vee te verkopen, geen enkel dier blijft onverkocht.
Op het eind van de veiling worden ook drie Boerbok-rammen verkocht. Al zijn ze nog niet heel raszuiver, hun geur, nee stank, vult de hele zaal. En ook voor deze drie dieren wordt een beste prijs betaald.

Hasta la proxima

Beheer
WP Admin