Foto: Jan Willem Schouten AlgemeenNieuws

Schapen niet bron Q-koorts bij mensen in Bodegraven

Bron Q-koorts bij 3 gezinsleden niet vastgesteld.

De 3 gezinsleden in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk, die vorig jaar besmet waren met Q-koorts, zijn niet besmet door de vleesschapen in de omgeving. RIVM deed samen met GGD, NVWA, WBVR en GD onderzoek naar de bron van de Q-koortsinfectie, maar heeft deze niet kunnen vaststellen.

Vleesschapen

In de omgeving van het gezin waren vleesschapen die de Q-koortsbacterie bij zich droegen. De stammen van sommige van deze schapen en 1 van de patiënten leken op elkaar maar kwamen niet precies overeen. Ook bleek dat 2 gezinsleden een verschillende stam van de Q-koortsbacterie hadden. Van het derde gezinslid was geen materiaal voor typering beschikbaar.

RIVM heeft ook paarden, honden en katten in de directe omgeving onderzocht op Q-koorts. De mensen zijn niet via deze dieren besmet geraakt.

Onderzoek wordt gestopt

De onderzoekers kunnen op basis van de beschikbare informatie geen oorzaak vinden van de Q-koortsbesmetting bij de 3 gezinsleden. Het onderzoek wordt gestopt. Uit voorzorg heeft de eigenaar van het vleesschapenbedrijf, waar de Q-koortsbacterie is gevonden, de schapen vrijwillig laten vaccineren. In de omgeving zijn geen andere mensen gevonden met Q-koorts. GGD en huisartsen zijn extra alert op verschijnselen van Q-koorts.

Beheer
WP Admin