AlgemeenNieuws

Schade België loopt flink op

Sint-Truiden – De Belgische hardfruitsector houdt rekening met een fors productieverlies als gevolg van de zware storm die afgelopen week over het belangrijkste fruitgebied trok.

De oogst van appelen en peren zou wel eens 25 tot 30 procent lager uit kunnen vallen, dan verwacht, melden afzetpartijen. De Belgische Boerenbond deed eerder zelfs prognoses van 50 procent, maar die inschatting wordt door marktkenners afgedaan als ’veel te hoog’.

België is een belangrijke concurrent voor Nederlandse fruittelers. In peer verwachtten de Belgen zelfs een grotere oogst dan Nederland. De schatting was 308 ton, tegenover Nederland met 300 ton. De verwachting is dat de perenprijs hierdoor een stevige opleving zal kennen.

De storm trok volgens lokale bronnen een spoor van vernieling in het fruitgebied net boven Sint-Truiden, de plaats waar diverse fruitveilingen gehuisvest zijn. In hetzelfde gebied, vlakbij Hasselt, vielen door de storm vier doden bij een muziekfestival. In Kortenaken werden windsnelheden van 166 kilometer per uur gemeten. In Herk-de-Stad worden meldingen gemaakt van ’ettelijke hectaren’ die volledig geveld zijn door de harde wind. Verder is er veel fruit verhageld of van de bomen gewaaid. De Belgen worden getroffen middenin de oogst, die dit jaar vroeger van start ging dan gebruikelijk.

Behalve gevolgen op de korte termijn, maken afzetpartijen zich ook zorgen over de gevolgen voor de toekomst. In perenpercelen is sprake van veel schade aan het hout, wat mogelijk voor problemen met bacterievuur kan zorgen.

Ook wordt gevreesd dat er minder kwalitatieve partijen hardfruit op de markt zullen komen, omdat telers alsnog proberen zoveel mogelijk van de door hun geleden schade te beperken. Stormschade wordt door de verzekering maar beperkt gedekt. De Belgische overheid buigt zich over eventuele noodmaatregelen om de telers financieel tegemoet te komen. De Boerenbond pleit bij de overheid voor een erkenning als nationale ramp.

In Nederland bleef de schade door het noodweer beperkt. Zuid-Limburg kreeg wel zware regenval te verduren, maar hardfruittelers in de regio hebben alleen wat lichte hagelschade opgelopen.

Beheer
WP Admin