AlgemeenAchtergrond

Sarkozy op bezoek

President Sarkozy komt naar onze regio en ik ben een van de boeren die mag deelnemen aan een rondetafelgesprek met hem. Een bijzondere ervaring.

Ik was aangenaam verrast toen ik vrijdag 11 maart een uitnodiging in de bus kreeg van Nicolas Sarkozy. Dé Nicolas Sarkozy, president van Frankrijk. Ik werd uitgenodigd om deel te nemen aan een rondetafelgesprek over de problemen in de landbouw. Sarkozy kwam naar de Tarn en Garonne, omdat hij een jaar geleden in een live tv-uitzending de uitnodiging had aanvaard van een boerin om maar eens bij haar op de boerderij te komen kijken. Een man, een man; een woord, een woord.

Departement in rep en roer

Dinsdag 14 maart was het dan zover. Het hele departement was in rep en roer want de president kwam. Bij elke verplaatsing van Sarkozy zijn ongeveer 500 politiemensen op de been om de veiligheid en een goed verloop van zaken te garanderen. Omdat het bezoek maar vier dagen van tevoren bekendgemaakt werd, was het tijdsbestek voor de organisatie erg kort. Gemeentewerkers hadden het weekend doorgewerkt om alle plantsoenen er fleurig bij te laten staan, de bermen waren mooi gemaaid en over de weg die Sarkozy ging rijden was zelfs een nieuw laagje asfalt gelegd.
De president kwam vanuit Parijs per helikopter aan, om vervolgens in zijn geblindeerde Renault Velstatis naar de boerderij te rijden. Na het bezoek aan de boerderij was er dus het rondetafelgesprek in een lokale feestzaal. Een en ander werd natuurlijk afgesloten met een royaal buffet.

Vijf vragen van 200 boeren

Ik wist eigenlijk niet goed wat ik ervan verwachten moest. Zou ik nu zo bij Sarkozy aan tafel zitten om met hem te praten? Ik ben niet eens Fransman, en de problemen liggen meer bij de veehouderij dan in de akkerbouw.
Achteraf viel het mee. Alles was natuurlijk tot in de puntjes verzorgd. Uiteindelijk waren we met 200 boeren, minstens zoveel lokale politici en een heleboel mensen van de pers. Van de 200 boeren waren er maar vijf die een vraag mochten indienen en dat moest ook nog drie dagen voor het bezoek.
Een uur van tevoren moesten we in de zaal aanwezig zijn en enkele kilometers voor het dorp stonden de eerste politieagenten al te filteren. Ik moest mijn uitnodiging en een legitimatiebewijs meenemen. Vijf keer werden die gecontroleerd voor ik bij de zaal was. Bij de ingang ervan stonden zelfs van die detectiepoortjes, net als op het vliegveld. Ik moest me nog een keer legitimeren en mocht toen naar binnen.
Eenmaal in de zaal werd ik opgevangen door iemend die me naar mijn plek bracht, ik mocht dus niet zomaar plaatsnemen. Gelukkig kwam ik enkele bekenden tegen en mochten we bij elkaar zitten. Dat was maar goed ook, anders was het uur wachten dat volgde wel erg lang geweest.
Als laatsten betraden de lokale politici de zaal. Zij voelden zich waarschijnlijk erg trots en lieten dat dan ook zien door populair te doen, enigszins storend naar mij mening.

Applaus voor de president

Toen de Velstatis gesignaleerd was in het dorp en ineens grote mannen in kostuum en met oordopjes de zaal betraden, was iedereen muisstil. De spanning was om te snijden. Niemand durfde nog wat te zeggen en er hing een heel aparte sfeer. Dat duurde enkele minuten, waarna cameramensen en rumoerig persvolk dat moest vechten om het beste plekje de spanning verbraken.
Toen de Président binnenkwam, ging iedereen staan en applaudisseerde. Er werd geen minuut verloren, de rondetafel ging meteen van start. Op de vragen die gesteld werden, ging Sarkozy echter nauwelijks in. “Een slecht imago? Ach, luister nu toch niet naar dat kleine groepje mensen dat altijd alles en iedereen bekritiseert, dat nergens van houdt en dat niet eens van zichzelf houdt.” Al die papieren en controles komen door de EU-subsidies, volgens Sarkozy. “Wie subsidie zegt, zegt papieren, en die papieren moeten gecontroleerd worden. Er moet een regeling getroffen worden met een juiste marktprijs, waarin iedereen zich kan vinden en waarbij speculatie onmogelijk is.”
Ook wil Sarkozy meer contracten zien tussen producenten en distributeurs. Die moeten de prijzen vastleggen om te verkomen dat de groothandel en fabrikanten hun zakken vullen en de boeren op kostprijs moeten verkopen. Dit geldt voor melk, fruit, granen et cetera. Als die partijen dit niet respecteren en een dikke marge op de producten halen, wordt deze belast en gaat het geld naar de landbouw.

Steun voor de landbouw

Sarkozy wilde vooral laten merken dat hij de landbouw steunt. “Ik zal jullie zeker niet in de steek laten, maar in één Europa met 26 landen is het niet altijd makkelijk om alle belangen op een lijn te krijgen.” Volgens hem moet Europa ook de moed hebben de grenzen te sluiten voor producten die uit landen komen die traceerbaarheid niet kunnen garanderen. “Deze producten zullen belast moeten worden, het is geen protectionisme maar eerlijke concurrentie”, aldus de president. “Ik zal jullie altijd verdedigen, want de landbouw is cruciaal voor de Franse economie. En waarom voel ik mij zo goed en dicht bij de landbouw? Ik voel me altijd beter begrepen bij mensen die zeggen: ‘laat mij van mijn werk leven, ik tel niet mijn uren’ dan bij degene die zegt: ‘ik werk te veel, ik wil minder werken’.”
En de uitspaak van Sarkozy die lang niet iedereen begrepen heeft: “Vous êtes d’avantage aimé, que ceux qui écrive ce que vous aurais pas aimé, sont aimé” (U bent geliefder dan diegene die schrijft dat u niet geliefd zou moeten zijn, geliefd zijn.)

Deelnemers of publiek?

Eigenlijk waren we meer bedoeld als publiek dan als deelnemer. Ik had ook graag wat meer uitwisseling gezien met boeren. We hadden nu echt het idee dat Sarkozy meer aan de verkiezingen van 2012 zat te denken dan aan werkelijke oplossingen voor de landbouw. Toch was het in ieder geval een heel nieuwe, rijke ervaring.


Table ronde de N. Sarkozy sur les filières… door elysee

Beheer
WP Admin