Premium
Het slopen van varkensbedrijven die deelnemen aan de warme sanering is in volle gang. Veel materiaal is vaak nog goed bruikbaar. - Foto: Bert Jansen VarkensAchtergrond

Sanering varkenshouderij in volle gang

Reacties

  1. Nederlandse bedrijven uit de periferie investeren al zo’n 30 jaar in de varkensproductie in verschillende buitenlanden. Landen als Spanje, Rusland etc die eerst beginnen met de wens om in hun eigen varkensvleesbehoefte te voorzien en vandaar uit door groeien naar export en kennisontwikkeling etc. Zo is de Spaanse sector in +15 jaar tijd door gegroeid van 60% naar 180%. De Nederlandse periferie gaat daar waar de groei plaatsvindt.
    Landbouweconomen zien het liefst de zelfvoorzieningsgraad van de Europese sector met 15% afnemen naar een zelfvoorzieningsgraad van 110% om een gezonde Europese varkensmarkt te creëren. Die 15% lijkt weinig maar is echter al ruim meer dan de totale Nederlandse varkensproductie. En dan te bedenken dat de Nederlandse perifirie nog altijd opzoek is naar groeimogelijkheden van de varkensproductie in het buitenland, dit om hun polariserende verdienmodel verder uit te breiden. De boer zit klem in de oorlog om marktaandeel die de bedrijven uit de periferie met elkaar voeren. De belangen van de boer en de bedrijven uit de periferie zijn tegengesteld.
    (voorbeeld, google: Investeren in de varkenskolom in Hongarije, Roemenië, Oekraïne en Rusland)

Beheer
WP Admin