Foto: Mark Pasveer BoerenlevenAchtergrond

‘Samenwerking is cruciaal’

Het begon allemaal met de aanschaf van een dorsmachine. De in 1920 opgerichte coöperatie De Samenwerking durfde de investering aan. Het bedrijf dat uit de coöperatie is voortgekomen – loon- en aannemersbedrijf De Samenwerking BV – bestaat precies 100 jaar. In gesprek met mededirecteur Jan Roelof Betten.

De dorsmachine waarmee het allemaal begon, is er niet meer. “Jammer”, zegt Jan Roelof Betten. “Die machine heeft na gedane arbeid jarenlang werkloos in de hoek van een schuur gestaan. Op een gegeven moment staat ie dan in de weg en besluit iemand hem af te voeren. Dat was overigens ver voor mijn tijd hier.”

Lokale coöperatie

Het was de lokale boerenvoorman Koops – een veehouder die ook actief was in de toenmalige Friese Maatschappij van Landbouw – die in 1920 het initiatief nam tot de oprichting van de lokale coöperatie De Samenwerking. Onmiddellijk werd geïnvesteerd in een dorsmachine. Geen enkele boer was toen in staat een dergelijk bedrag op tafel te leggen. Zeker niet in de arme zuidoosthoek van Friesland. Samen lukte dat wel. Het heeft de leden van de coöperatie geen windeieren gelegd.

Jan Roelof Betten is mededirecteur bij De Samenwerking BV. “Ik denk dat 90% van onze klanten jaar in, jaar uit bij ons terugkomt. De relatie met De Samenwerking gaat vaak over van vader op zoon. Vertrouwen is de basis.” - Foto: Mark Pasveer

Jan Roelof Betten is mededirecteur bij De Samenwerking BV. “Ik denk dat 90% van onze klanten jaar in, jaar uit bij ons terugkomt. De relatie met De Samenwerking gaat vaak over van vader op zoon. Vertrouwen is de basis.” – Foto: Mark Pasveer

Samenwerking centraal

Jan Roelof Betten vertelt enthousiast het verhaal over de oprichting. Inmiddels is de coöperatie een BV, gespecialiseerd in agrarisch loonwerk, transport en weg- en waterbouw. Betten en zijn vader namen de coöperatie in 1994 over. Het voltallige personeel ging mee.

De naam bleef behouden. Natuurlijk deden we dat, zegt Betten, want in zijn bedrijf gaat het primair om samenwerking. Samenwerking met de klanten, onder wie veel boeren, en natuurlijk ook met collega’s onderling. In de loonwerksector is het namelijk altijd haasten en bij topdrukte moet je op je collega’s kunnen rekenen. Een goede samenwerking is dan cruciaal.

Honderdjarig jubileum

Loonwerkbedrijf De Samenwerking uit Elsloo bestaat dit weekeinde precies honderd jaar. Om die reden organiseert het bedrijf twee open dagen. Iedereen is welkom. Betten wil graag aan de bezoekers zijn moderne landbouwmachines laten zien. Bijvoorbeeld de trekker waarmee zijn mannen met behulp van camera’s plaatsspecifiek ridderzuring kunnen bestrijden. “Dat is nou zo’n innovatie in onze branche die vrijwel niemand kent. Scheelt 80% aan bestrijdingsmiddelen. Goed voor het milieu, goed voor de portemonnee van de boer. We zijn blij dat wij deze techniek mogen uitproberen. Op dit moment onderzoeken we of de techniek ook geschikt is voor de bestrijding van de paardenbloem. Gaat vast lukken.”

De afhankelijkheid van het weer, de buitenlucht, de afwisseling van de seizoenen en de gewassen, dat maakt de landbouw een mooie sector

Loonwerk voor boeren, daar ligt zijn hart. Ook al zit Betten nauwelijks meer op de machine – een directeur heeft te veel andere taken -, hij vindt dat deel van het werk nog steeds het leukste. “De afhankelijkheid van het weer, de buitenlucht, de afwisseling van de seizoenen en de gewassen, dat maakt de landbouw een mooie sector. Als het dan lukt om een kuil net voor een regenbui dicht te hebben, dan geeft dat veel voldoening.”

Boeren zijn kritisch op hun loonwerker, zegt Betten. Hij heeft daar overigens weinig moeite mee, de werkzaamheden moeten goed en op tijd worden uitgevoerd. Boeren zijn ook trouw. “Ik denk dat 90% van onze klanten jaar in, jaar uit bij ons terugkomt. De relatie met De Samenwerking gaat vaak over van vader op zoon. Vertrouwen is de basis.”

Precisielandbouw is toverwoord

De ontwikkelingen in de loonwerksector gaan snel. De machines worden groter, zwaarder en breder. Maar ook nauwkeuriger. Precisielandbouw is tegenwoordig het toverwoord. “Ik vind dat een mooie ontwikkeling. De akkerbouw is er al ver mee, melkveehouders kunnen er met hun grasland ook van profiteren. Met onze GPS-gestuurde kunstmeststrooier komen de korrels precies op de juiste plek terecht. Dat levert dezelfde ruwvoeropbrengst op met 10 tot 15% minder kunstmest. Tel uit je winst.”

De jeugd moet de charme en vrijheid van dit vak meer gaan ontdekken

Zijn grootste uitdaging is om voldoende jongeren aan zijn bedrijf te binden. “Daarom ben ik ook bestuurlijk betrokken bij het onderwijs. De jeugd moet de charme en vrijheid van dit vak meer gaan ontdekken.”

Beheer
WP Admin