Samenklontering agrochemie zorgelijke ontwikkeling - Foto: ANP AlgemeenOpinie

‘Samenklontering agrochemie zorgelijke ontwikkeling’

Er is een ware fusie- en overnamegolf gaande in de wereldwijde agrochemie. Niet alleen nemen grote jongens kleintjes over, ze azen ook op elkaar.

Het Amerikaanse Monsanto probeerde het Zwitserse Syngenta in te lijven. Dat ging uiteindelijk in Chinese handen over. Zelf wordt Monsanto nu mogelijk overgenomen door het Duitse Bayer. In de Verenigde Staten zijn Dupont en Dow aan het fuseren. De laatste ontwikkeling is het samengaan van twee Canadese reuzen op het gebied van kunstmest: PotashCorp en Agrium. Beide bedrijven hebben al eerder pogingen gedaan andere bedrijven aan zich te binden.

Spelletje pacman is niet uit weelde

Dit spelletje pacman gebeurt niet uit weelde. De marges staan onder druk. Strategie wordt dan om concurrent uit te schakelen en tegelijk marktaandeel te vergroten. Daarbij maakt de lage rente het mogelijk flink in de buidel te tasten.

Mammoetbedrijven zijn niet meer te sturen, dat is zorgelijk

Voor boeren en burgers is het een zorgelijke ontwikkeling. Zulke mammoetbedrijven laten zich niet meer sturen, daar is geen overheid tegenop gewassen. Boeren of hun organisaties kunnen al helemaal geen partij bieden. Het wordt kiezen of delen, slikken of stikken. Landbouw en voedselvoorziening worden té afhankelijk van één handjevol bedrijven. Iedereen is gebaat bij een gezonde agribusiness. Zonder winst geen onderzoek en geen investeringen in de toekomst. Maar het is als in de landbouw zelf: monocultuur maakt kwetsbaar.

Beheer
WP Admin