Foto: Henk Riswick PluimveeNieuws

Salmonella vaak aangetroffen in Poolse kip

In het Europese waarschuwingssysteem RASFF is in de eerste helft van 2021 meer dan 150 keer een melding gedaan van onveilig pluimveevlees. Meestal ging het om salmonella in kippenvlees uit Polen.

Dat blijkt uit gegevens in het Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF). De EU-lidstaten, Noorwegen, IJsland en Zwitserland waarschuwen hierin voor onveilige voedingsmiddelen die gevolgen kunnen hebben voor consumenten in meerdere landen. Vaak wordt al ingegrepen voordat de producten in de winkel liggen.

Van de 155 meldingen in de database gingen er 115 over met salmonella besmet pluimveevlees uit Polen. In 63 gevallen werd dat gemeld door de Poolse autoriteiten, de overige door landen die de producten hadden geïmporteerd.

Vlees uit Nederland

7 keer had een melding betrekking op pluimveevlees uit Nederland. Daarvan ging het in 5 gevallen om salmonella. 1 melding ging over het antibioticum doxycyxline, dat werd aangetroffen in kippenvlees. Listeria monocytogenes was de reden voor de andere melding, die eind maart werd gedaan door België. Listeria vormt een risico voor mensen met een zwakke afweer.

Kip

De meeste meldingen gingen over kip, in minder dan 20 gevallen over kalkoen of eend. In de eerste helft van 2020 waren er ruim 230 meldingen over onveilige pluimveeproducten, maar toen deed ook het Verenigd Koninkrijk nog meldingen in het RASFF.

Reacties

  1. Als de boetes net zo hoog worden als nu aan slagers en pluimveehouders uitgedeeld worden zal er weinig vlees wat besmet is uit het buitenland komen.

  2. In het geval Nederlandse kip vraag ik me af of dat ook zo is. Het is bijzonder gemakkelijk om buitenlandse kip met wat kruiden of zo ineens Nederlands te maken. Dus daarover graag zekerheid. Nou heren inkopers jullie kunnen dus beter gegarandeerde Nederlandse kip kopen! En niet de buitenlandse kip gebruiken om de Nederlandse goedkoper te maken want dat geeft risico’s.

Beheer
WP Admin