De melkopbrengsten stuwen het saldo van de melkveehouderij, ondanks hogere kosten, naar hoog niveau. - Foto: Mark Pasveer AlgemeenNieuws

Saldo melkprijzen eind 2022 op hoog niveau

De hoge melkprijzen laten het saldo in november 2022 stijgen tot € 31.300.

Het gestandaardiseerde melkveebedrijf, met 106 melkkoeien en een productie van 9.000 kilo melk per koe, kent een saldo van € 31.300 in de maand november 2022. Dat becijfert Agrimatie van WUR.

Melkprijzen hoger dan tienjaargemiddelde

De melkprijzen in november lagen op gemiddeld € 62 per 100 kilo. Dat is 65% hoger dan het tienjaargemiddelde. Ook de toegerekende kosten waren heel hoog. Die kwamen uit op 43% boven het tienjaargemiddelde. De stijging van deze kosten zijn echter maar 31% van de toename van de melkopbrengsten. Het saldo groeide daardoor toch nog door. In november 2022 werd € 31.300 gerealiseerd, 71% hoger dan dezelfde maand een jaar eerder. Het is zelfs 81% hoger dan het langjarig gemiddelde voor deze maand. Zo wordt heel 2022 een economisch goed jaar voor de melkveehouderij. Over de eerste 11 maanden was het cumulatieve saldo iets meer dan de helft hoger dan het langjarig gemiddelde.

Veeprijzen ook flink hoger

Omzet en aanwas lijken op de bedrijven ook toe te nemen, want de veeprijzen lagen ook op een hoger niveau. Zo liggen de kalverprijzen 38% boven het langjarig gemiddelde, terwijl de opbrengsten van slachtkoeien per kilo zelfs bijna driekwart boven het langjarig gemiddelde uitkomen.

De krachtvoerprijs steeg fors, maar zette in de loop van de zomer een lichte daling in. In november 2022 nam de prijs licht toe en lag deze 31% hoger dan in november 2021. De prijs van mais ligt ook 21% hoger dan een jaar geleden. Het voortschrijdend jaargemiddelde van het saldo neemt al sinds april 2021 toe, omdat de stijging van de melkprijs de hogere kosten van voer en meststoffen toch ruimschoots compenseert. Ook de hogere veeprijzen dragen bij aan de positieve ontwikkeling van het saldo. In november 2022 ligt het voortschrijdend saldo 50% boven het langjarig gemiddelde.

Lees alles over melkprijzen.

Reacties

    1. Heb niks te verbergen farmerbn, we dragen al jaren bij aan de ‘blauwe brieven brigade ‘.

    2. Bij ons zijn ´erf onderhoud’ nieuwe badkamers, keukens of andere investeringen op het erf. Vandaar.

Beheer
WP Admin