Koeien in de wei. Voor de eco-regeling moet weidegang zowel bij Qlip als in de Gecombineerde opgave worden aangemeld. - Foto: Canva/Nisangha AlgemeenNieuws

RVO: eco-activiteit weidegang ook aanmelden bij Qlip

Boeren die voor de eco-regeling in het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) weidegang als activiteit willen opgeven, moeten dat dit jaar op twee plekken opgeven. Zij moeten zich zowel via de Gecombineerde opgave aanmelden als rechtstreeks bij controle-instantie Qlip. Dat meldt RVO.

Vorig jaar konden bedrijven die meededen aan de eco-regeling kiezen tussen de activiteiten ‘overdag beweiding’ en ‘dag en nacht beweiding’. Melkvee moest toen in een bepaalde periode een bepaald aantal uren per dag buiten lopen. Voor 2024 zijn de activiteiten aangepast. Je moet melkkoeien minimaal 1.500 uur (in de lichte variant) of 2.500 uur (in de zwaardere variant) per jaar weiden. De zwaardere variant levert meer punten op voor de regeling.

Melkveehouders die de weidegangactiviteit willen uitvoeren, moeten zich tussen 1 maart en 1 mei aanmelden bij Qlip. De Gecombineerde opgave kan tot twee weken daarna nog ingevuld worden, maar de Qlip-aanmelding moet dus twee weken voor de sluitingsdatum van de Gecombineerde opgave gedaan zijn.

Controle Qlip

Qlip gaat vanaf dit jaar controleren of de koeien daadwerkelijk geweid geworden. De instantie stuurt automatisch een verklaring aan RVO als een bedrijf aan het eind van het weideseizoen heeft voldaan aan de voorwaarden.

Deelname aan het Qlip-certificeringsschema kost € 179. Qlip laat weten dat vanwege deze meerkosten de waarde van de weidegangactiviteiten in de eco-regeling iets is opgehoogd.

Reacties

  1. Weer een mooi verdienmodel voor Qlip , ze moeten toch al langs voor controle voor de melkfabriek , kunnen ze mooi 1 controle 2x in rekening brengen !

  2. we zijn helemaal van het patje. voor twee jaar geleden gestopt met melken wat ik jammer vondt ,maar nu met al die ambtelijke regels ben je bijna blij.

  3. Zo houden we de adviseurswereld aan de gang.
    De eco regeling geldt niet voor vleesvee terwijl die veel langer buiten lopen.
    Lang leve het GLB

Beheer
WP Admin