Minister-president Mark Rutte spreekt op een melkveebedrijf in Koudum met boeren over de stikstofplannen. -Foto: Sem van der Wal AlgemeenNieuws

Rutte in gesprek met Friese boeren

Minister-president Mark Rutte heeft donderdagmiddag opnieuw een gesprek gevoerd met een groep boeren over de stikstofplannen.

Het gesprek vond plaats op het melkveebedrijf van de familie Stokman in het Friese Koudum. “De zorgen zijn zo groot, het helpt om te snappen wat er bij boeren leeft,” zegt Rutte na afloop tegen aanwezige media. “Ik haal veel informatie op, in verschillende gebieden van Nederland”.

Over het beladen gesprek morgen met bemiddelaar Johan Remkes en boerenvertegenwoordigers wil Rutte niets kwijt, anders dan dat het een “belangrijk gesprek” is. “Ik wil daarop niet vooruit lopen”.

Erewoord aan LTO-voorzitter

Desgevraagd of hij inderdaad zijn erewoord aan LTO-voorzitter Sjaak van der Tak heeft gegeven dat over doelen, tijdspad, middelen en de kritische depositiewaarde (KDW) gesproken kan worden met het kabinet, reageert hij: “Ik heb hem gebeld, hij heeft dat zo niet gezegd. Ik heb mijn woord van eer gegeven dat het een gesprek zonder taboes is”.

Of dat inderdaad betekent dat over doelen, tijdspad en KDW te praten valt met het kabinet, wil Rutte niet zeggen. Ook over wat hij inhoudelijk meeneemt uit het gesprek met de Friese boeren wil hij weinig kwijt, anders dan dat zij hele grote zorgen gedeeld hebben. Eén punt dat hem bijblijft wil hij wel noemen: het belang van een ‘eerlijke boterham’.

De vlag kan zeker nog niet naar beneden

De boeren die aanwezig waren bij het gesprek (afkomstig uit verschillende hoeken van Friesland en met diverse bedrijfstypen) noemen het na afloop een goed, open gesprek. Melkveehouder Arjan Stokman laat weten dat het een goed gesprek was maar dat de vlag “zeker nog niet naar beneden kan”.

Op enkele punten is terugkoppeling op een later moment toegezegd, geeft hij aan, onder andere of de overheid niet kan komen tot een systeem dat boeren op een positieve manier verleid om stikstof te reduceren. “Zo zijn wij zelf in biogas gestapt,” geeft hij aan, verwijzend naar de SDE-regeling.

Geen directe ommekeer, wel hoop

Boerin Klaske Faassen-Buma laat na afloop weten niet direct de illusie te hebben dat er meteen een ommekeer komt, maar hoopt dat de premier de woorden en zorgen van de boeren meeneemt in zijn gesprek morgen. Een veelvoud aan onderwerpen en bedrijfssituaties is in het 2 uur durende gesprek aan de orde gekomen vertellen de aanwezige boeren: PAS-melders, de KDW, de veelbesproken stikstofkaart, en het moeizaam verkrijgen van financiering.

Lees meer over het stikstofbeleid

Beheer
WP Admin