Foto: ANP AlgemeenNieuws

Rutte en Schouten in gesprek met boeren én natuur

Premier Mark Rutte en landbouwminister Carola Schouten gaan woensdag in gesprek met boeren en natuurorganisaties over de stikstofproblematiek.

Na een bezoek van Rutte en Schouten aan een melkveebedrijf en een natuurgebied, spreekt het gezelschap met elkaar in Kootwijk.

Boeren en natuurorganisaties samen om tafel

Eerder spraken Rutte en Schouten apart met boeren, natuurorganisaties en bouwers op het Catshuis over het stikstofvraagstuk. Nu worden boeren en natuurorganisaties gezamenlijk uitgenodigd. Het kabinet wil de partijen die vaak tegenover elkaar staan in het stikstofdebat op deze manier bij elkaar brengen. Wie er precies namens de landbouw aan tafel zit, is nog niet bekend. Aan de deelnemerslijst wordt nog gewerkt. Het zullen met name boeren en bestuurders zijn die aanschuiven. Het gezelschap is daarmee niet hetzelfde als eerder in het Catshuis.

Onderhandeling met Landbouw Collectief

Over de stikstofproblemen onderhandelt het kabinet met boerenorganisaties die zich verenigd hebben in het Landbouw Collectief. Dit collectief spreekt 5 februari weer met Schouten.

Het gesprek in Kootwijk is informeler. “Het gaat om een open gesprek waarin de aanwezigen van gedachten kunnen wisselen over de problematiek en over oplossingsrichtingen”, aldus een woordvoerder van het ministerie van landbouw.

Aanvullende stikstofmaatregelen

Na de spoedwet stikstof die eind vorig jaar werd aangenomen in beide Kamers, verwacht het kabinet op korte termijn met aanvullende stikstofmaatregelen voor de landbouw te komen.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier. En Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Kijk gratis het webinar hierover terug

Beheer
WP Admin