AlgemeenNieuws

Rutte dreigt Rusland met sancties

Den Haag – Rusland moet zorgen dat internationale experts toegang krijgen tot het rampgebied waar het vliegtuig van Malaysia Airlines is neergestort. Wanneer de Russen daar niet of onvoldoende in slagen, liggen “alle politieke, economische en financiële opties op tafel”. Dat zei premier Mark Rutte tijdens een bijeenkomst in de Tweede Kamer.

De Nederlandse agrarische export naar Rusland is circa €1,5 miljard waard.

Dezelfde maatregelen gelden ook als bevestigd wordt wie verantwoordelijk is voor het neerhalen van het vliegtuig, aldus de eerste minister. Rutte is er ‘absoluut van overtuigd dat Europa hier schouder aan schouder staat’. Nog voor het vermoedelijke neerschieten van Malaysia Airlines MH17 koos de VS al voor zwaardere sancties voor Rusland. Het Verenigd Koninkrijk zei maandag bij EU-lidstaten aan te dringen op zwaardere sancties tegen Rusland.

De import uit Rusland bedroeg vorig jaar €20,6 miljard, waarvan het overgrote deel bestond uit olie en gas. De waarde van de uitvoer bedroeg in 2013 6,9 miljard euro. De agrarische export breed gedefinieerd maakte 22 procent van uit. De zuivelexport groeide in 2013 van €187 miljoen naar bijna €301 miljoen terwijl €183 miljoen aan groente en fruit en meer dan €250 miljoen aan bloemen en potplanten. Bepaalde producten, zoals varkensvlees, worden door Rusland geweerd.

Vorig jaar verkochten bijna vierduizend Nederlandse bedrijven goederen aan Rusland. Daarvan is 40 procent een groothandelsonderneming. Hoewel het om grote aantallen gaat, behoort Rusland niet tot de 10 belangrijkste handelspartners van Nederland. Nederland is in het verleden niettemin huiverig geweest voor het instellen van sancties tegen Rusland, waarmee het de laatste jaren diverse kleine conflictjes uitvocht.

Op maandag verklaarde de Russische president Vladimir Poetin alles te zullen doen om de berging van de 298 lichamen van inzittenden van vlucht MH17 in Oost-Oekraïne veilig te stellen. Tegelijk erkent Rusland geen schuld maar vraagt het de VS om bewijs van raketactiviteit langs de route van de vlucht.

Beheer
WP Admin