VarkensNieuws

Russen verharden in crisis rond importban varkensvlees

Moskou – De Europese Unie hanteert een dubbele maatstaf als het gaat om het opheffen van de Russische importban voor varkensvlees. Met die boodschap zijn de afgelopen dagen Russische ambtenaren van de veterinaire dienst Rosselkhoznadzor op bezoek geweest in Brazilië, India en China.

De Russen willen de zogenoemde BRIC-landen zoveel mogelijk op één lijn krijgen op het gebied van internationale handel en de omgang met problemen als gevolg van uitbraken van ziekten. Rusland trekt hierin ook samen op met de landen van de douane-unie, Kazachstan en Wit-Rusland. Op de achtergrond speelt ook de irritatie mee die de Russen hebben over de opstelling van de EU in de crisis rond Oekraïne.

De Russen hebben in een gecoördineerde actie hun visie op de ontstane problemen uitgelegd bij de BRIC-partners. Volgens Rusland faalt de EU in het opzetten van een goede regionalisering van het probleem. In Brazilië wezen de Russen op de situatie voor wat betreft de Braziliaanse deelstaat Santa Catarina. De EU wil geen vlees uit deze deelstaat omdat deze niet voldoet aan de Europese maatstaven voor MKZ-vrij.

De Russische boodschap is dat de EU zijn zaken zelf niet voor elkaar heeft. Kijk naar de huidige situatie voor Afrikaanse varkenspest. Het is onterecht dat de EU Santa Catarina in de ban doet. De Russen stellen zelfs dat Santa Catarina al 20 jaar vrij is van MKZ. Rusland heeft verder de mogelijkheden geïnventariseerd dat de Brazilianen de Russische tekorten aan varkensvlees aanvullen. Ook hebben de Russen gewezen op de gang van zaken rond het Schmallenbergvirus. In hun ogen faalde ook hier de Europese aanpak van deze ziekte waardoor dit virus zich zeer snel kon verspreiden.

Ook in China en in India heeft Rusland zijn twijfels geuit over de Europese aanpak van de Afrikaanse Varkenspest.

Beheer
WP Admin