Foto: EPA AlgemeenNieuws

Rusland vierde importeur uit EU

Ondanks de boycot blijft Rusland na de VS, China en Zwitserland de vierde importeur van Europese landbouwproducten. Dat blijkt uit de jongste statistische gegevens, die de Europese Commissie dinsdag bekend heeft gemaakt.

Voor de boycot was Rusland de tweede importeur van EU-landbouwproducten.

Rusland voerde in de periode van december 2014 tot en met november 2015 voor ruim €5,6 miljard aan landbouwproducten in. Het voorgaande jaar was dat nog ruim €9,5 miljard. De afname – mede door de Russische boycot – bedroeg 41%.

De Verenigde Staten zijn de belangrijkste exportpartner voor de Europese Unie, met een waarde van bijna €19,2 miljard in de periode december ’14 – november ’15. De export naar de VS nam toe met ruim 18% ten opzichte van het voorgaande jaar.

De export naar China steeg in dezelfde periode met 41% naar afgerond €10,3 miljard.

November relatief goede maand

November was een relatief goede maand, vergeleken met dezelfde maand in voorgaande jaren. De Europese Unie exporteerde voor €10,9 miljard, ongeveer €500 miljoen meer dan in dezelfde maand in voorgaande jaren.

Bij de export van groenten, citrusfruit, tarwe en levende dieren is sprake van behoorlijke groei van de exportwaarde, terwijl de export van wijnen en sterke dranken juist afneemt.

Beheer
WP Admin