AlgemeenNieuws

Rusland stelt nieuwe importbeperkingen voor vlees in

Moskou – Rusland heeft nieuwe importbeperkingen ingesteld voor vlees uit de Europese Unie. De beperkingen gelden voor een aantal rundvleesproducten. Ook heeft Rusland het importverbod voor bewerkt varkensvlees, dat tot nu toe gold voor Polen en Litouwen, uitgebreid met Letland. Dit naar aanleiding van de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in dat land.

De Russische overheidsorganisatie Rosselkhoznadzor stelt dat er tamelijk regelmatig varkensvleesproducten onder de noemer rundvlees Rusland binnenkomen. Daarom wordt het importverbod van varkensvlees nu uitgebreid met een aantal rundvleesproducten. Rosselkhoznadzor meldt dat het deze week drie zendingen van in totaal meer dan 60 ton bevroren rundvlees afkomstig uit Frankrijk heeft onderschept. Het vlees zou varkens-DNA bevatten. Ook een zending van 20 ton rundvlees uit Spanje zou varkens-DNA hebben bevat.

Rusland wil dat er een elektronisch certificatie- en traceerbaarheidssysteem komt, om de herkomst van vlees dat naar Rusland wordt geëxporteerd te borgen.

Rusland ziet in de ontwikkelingen in Letland een bevestiging van zijn mening dat de Europese maatregelen om de Afrikaanse varkenspest in te dammen niet werken. Het land heeft er bij de EU op aangedrongen de wilde zwijnenpopulatie aan te pakken en uit te roeien. De EU wil daar niet aan en stelt dat een massale jacht op de wilde zwijnen het virus alleen meer versneld verder zal doen verspreiden, omdat dieren op de vlucht slaan en grote afstanden afleggen. Rusland stelt de indruk te hebben dat het virus veel verder verspreid is dan de Europese autoriteiten denken; ook landen als Tsjechië, Duitsland en Oostenrijk zouden al besmette wilde zwijnen binnen de grenzen kunnen hebben.

De EU heeft een officiële klacht ingediend bij de WTO tegen de Russische importrestricties voor varkensvlees. Aan de andere kant is er overleg tussen de EU en Rusland om te komen tot een compromis waarbij bepaalde (West-Europese) landen weer varkensvlees zouden mogen gaan exporteren naar Rusland. De Nederlandse lobbyist Frans van Dongen verwacht dat de gesprekken tussen Rusland en de EU de komende weken op gang komen.