Pootgoed in een loods in de haven van Vlissingen. Vandaar wordt het verscheept naar Rusland.<br /><em>Foto: Peter Roek</em> AkkerbouwNieuws

Rusland opent grens voor Nederlands pootgoed

Nederlands pootgoed mag weer naar Rusland. De Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) heeft een lijst opgesteld van partijen pootaardappelen die naar Rusland mogen worden geëxporteerd.

De Russische veterinaire autoriteit Rosselkhoznadzor heeft deze partijen geïnspecteerd. Rusland stelt wel een beperking, bevestigt Jan Gottschall, secretaris Pootaardappelen bij de NAO.

Vondst AM-aaltje vertraagde opheffing importverbod

Bij de bemonstering vond Rosselkhoznadzor in één partij het AM-aaltje Globodera pallida. Dat pootgoed kwam van een bedrijf in de Noordoostpolder. Rusland wil daarom geen pootgoed uit dat deel van de Noordoostpolder. Gottschall: “Dit wijkt af van het gangbare beleid in Nederland. Nederland werkt voor AM met een perceelsbeleid. Rusland denkt in gebieden en sluit export uit dat deel van de Noordoostpolder uit. Om pragmatische redenen stemmen we in met deze uitsluiting. Het is echter geen Nederlands beleid.”

Rusland importeerde 17.074 ton van oogst 2014. Volgens Gottschall wordt dat dit jaar minder. Finland mag sinds eind vorig jaar pootgoed leveren aan Rusland. Duitsland kreeg eerder dit jaar toestemming. Gottschall: “Door de vondst van pallida is de opheffing van het importverbod voor Nederland vertraagd.”

‘Geïmporteerd pootgoed duur voor Rusland’

Directeur Gerard Backx van handelshuis HZPC verwacht een kleinere export naar Rusland. “De roebel is sterk in waarde gedaald ten opzichte van de euro. Dat maakt geïmporteerd pootgoed duur voor Rusland. Daarnaast komt de opheffing laat. Partijen pootgoed die waren bestemd voor Rusland, zijn al naar een andere bestemming gegaan.”

Nederland exporteerde 769.586 ton van oogst 2014. Daarvan ging 2,2% naar Rusland. Backx: “Dat is een klein aandeel, maar iedere procent telt bij de export. Handelshuizen telen geen specifieke rassen voor Rusland.”

Rusland sloot per 1 juli 2013 de grens voor plantmateriaal, poot- en consumptieaardappelen uit de EU, omdat het land meer inzicht wilde en aardappelen naar de EU wilde exporteren. Pootaardappelen vallen niet onder de producten waarvoor Rusland in augustus 2014 een importverbod instelde.

Beheer
WP Admin