- AlgemeenNieuws

Rusland legt fabriek Provimi deels stil

Een deel van de productie in een Russische fabriek van Provimi is voor 90 dagen stilgelegd. Autoriteiten vonden bij een monstername producten met transgene gewassen die volgens hen op dit moment niet zijn toegelaten.

Een woordvoerder van Cargill, het moederbedrijf van Provimi, zegt dat het bedrijf in beroep is gegaan tegen het besluit. Volgens de woordvoerder is sprake van een hiaat in de wetgeving. Veertien jaar geleden is nieuwe wetgeving ingegaan voor de teelt en import van transgene gewassen. Nu eist het zuidelijke directoraat van de voedselwaakhond Rosselkhoznadzor dat producten met transgene ingrediënten die daarvoor al waren toegelaten, opnieuw worden geregistreerd.

Provimi is in zijn segment een van de grootste spelers. Het bedrijf concurreert met Nutreco, vooral bekend van het merk Trouw Nutrition. In 2011 nam het Amerikaanse agriconcern Cargill Provimi over. In Rusland behoort Provimi met een serie fabrieken tot de belangrijkste drie leveranciers van premixen, additieven en concentraten.

Campagne tegen GMO’s

De schorsing van de fabriek staat niet op zichzelf maar past bij een grotere campagne van Rusland tegen illegaal geïmporteerde transgene gewassen, meldt persbureau Agra Europe. De leveranciers die worden aangepakt zijn niet zelden maar ook niet exclusief afkomstig uit landen met wie Rusland politiek al even in de clinch ligt.

Even eerder verbood Rusland bedrijven veevoeringrediënten aan te kopen bij acht handelspartijen. Onder de ondernemingen zijn de Argentijnse en Braziliaanse onderdelen van Bunge, de Braziliaanse divisie van het Rotterdamse Louis Dreyfus Commodities en een in Hamburg geregistreerd onderdeel van het Amerikaanse Archer Daniels Midland.

Oekraïne aangepakt

Rusland besloot deze week alle importen van veevoer en additieven uit Oekraïne stil te leggen. De Russische voedselveiligheidswaakhond Rosselkhoznadzor zegt steeds vaker onregelmatigheden aan te treffen. De Russen vinden steeds vaker niet bij de zending vermeldde transgene gewassen.

Handelsvolumes waren al laag sinds de landen in conflict liggen over de Russische annexatie van de Krim en Ruslands steun aan separatisten in Oost-Oekraïne. Er was ook al een gedeeltelijke boycot van kracht.

Het nieuws volgt op aanhoudende berichten dat in Oekraïne geteeld wordt met transgeen zaad dat in onder meer Oekraïne zelf maar ook Rusland niet toegelaten is. De Amerikaanse landbouwraad schat dat zo’n 10% van de mais en 80% van de soja in Oekraïne met illegale variëteiten worden geteeld.

Beheer
WP Admin