AlgemeenNieuws

Rusland houdt Nederlandse bloemen tegen

Aalsmeer – De kans dat Nederlandse bloemen Rusland nog inkomen lijkt nihil nu het land een nultolerantie voor Californische trips hanteert. De producten die Nederland naar Rusland exporteert, zijn bijna niet tripsvrij te kweken.

Dat zegt Robert Roodenburg, algemeen directeur van de Vereniging voor Groothandelaren van Bloemkwekerijproducten (VGB).

Rusland eist vanaf deze week dat alle voor de import bestemde Nederlandse bloemen worden getest in een laboratorium. Rusland maakt zich al tien jaar periodiek boos over de aanwezigheid van trips, maar volgde de laatste jaren een gedoogbeleid. Een directe aanleiding voor het opnieuw instellen van nultolerantie is er volgens hem niet.

Bijna altijd trips in bloemen

De Nederlandse export van bloemen naar Rusland betreft voor 55 procent chrysanten en 30 procent rozen. “In deze producten zit bijna altijd Californische trips”, aldus Roodenburg. “Het is een onschuldig beestje.” In de EU wordt dan ook niet getest op Californische trips. Maar daarbuiten staat Rusland in zijn angst voor de trips niet alleen. Zo heeft Japan in Nederland inspecteurs gedropt die alle zendingen doornemen voordat ze mogen worden verscheept.

Japanners selecteren tripsvrije partijen

De Japanners selecteren dus zeldzame tripsvrije partijen. Of dat voor Rusland ook een oplossing kan zijn, is volgens Roodenburg nog niet duidelijk. “We gaan met Rusland en de Europese Commissie in gesprek. Het moet volgens ons mogelijk zijn tot een passend antwoord te komen. Meer gewasbescherming zou trips wel kunnen voorkomen, maar is volgens Roodenburg voor de plant niet gezond. “Je veroorzaakt dan meer schade dan je voorkomt.”

Rusland stopt eerste Nederlandse wagens

Volgens Roodenburg zijn de eerste vier vrachtwagens al tegengehouden bij de grens tussen Wit-Rusland en Rusland. Omdat bloemen een dagvers product zijn, verliest product bij vertragingen heel snel aan waarde. De kosten liggen in eerste instantie bij de importeurs. Maar op het moment dat vrachtwagens tegengehouden worden, zullen ze snel bestellingen minderen.

Beheer
WP Admin